Προφυλακιστέοι κρίθηκαν το βράδυ της Δευτέρας ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου  στη Ρόδο και ο μάγειρας που κατηγορούνται για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας.

 

Με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση, έπειτα από μία μαραθώνια διαδικασία που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ.

 

Αν και τα επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον των δυο ανδρών λέγεται ότι είναι σοβαρά, ωστόσο δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, καθώς τόσο ο υπολογιστής του 35χρονου γραμματέα, όσο και τα κινητά τηλέφωνα και των δυο βρίσκονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, τα ντοκουμέντα που έχει συλλέξει η ΕΥΠ σε συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια, δείχνουν ότι εκτός από την ενημέρωση του 52χρονου προς τον 35χρονο γραμματέα - στον οποίο φέρεται να παρείχε πληροφορίες για τα  διακριτικά πολεμικών πλοίων, τον αριθμό των στρατιωτών που μεταφέρονται στο Καστελόριζο αλλά και φωτογραφίες - ο μάγειρας επιχείρησε να αποσπάσει πληροφορίες και από στρατιωτικούς. Έγινε όμως γρήγορα αντιληπτός.

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέσα στο κινητό υψηλής τεχνολογίας που είχε ο μάγειρας, βρέθηκαν πολλές φωτογραφίες που απεικονίζουν στρατόπεδα, πλοία, στρατιώτες κι άλλο ευαίσθητο υλικό. Βάσει των ίδιων πληροφοριών άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας φέρονται να έχουν βιντεοσκοπήσει τον 52χρονο μάγειρα την ώρα που φωτογράφιζε τα ελληνικά πολεμικά πλοία καθώς κι ευαίσθητες περιοχές των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατόπεδα κτλ.

 

 

Αληλοκατηγορίες από τους εμπλεκόμενους

 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι δύο φερόμενοι ως κατάσκοποι αντάλλαξαν κατηγορίες, ρίχνοτας ευθύνες ο ένας στον άλλον.

 

Ο πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» κατέθεσε ότι ο γραμματέας προσπάθησε να τον παγιδέψει. Είπε πως η γνωριμία του με τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου κράτησε πολύ λίγο, περίπου 25 μέρες επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν του έδωσε πληροφορίες ή φωτογραφίες που σχετίζονται με κατασκοπικούς σκοπούς σε βάρος της Ελλάδας.

 

Χαρακτήρισε δε, τον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου ως επικίνδυνο, λόγο για τον οποίο, όπως είπε, αποφάσισε να ξεκόψει από την παρέα του. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η γυναίκα του ήταν εκείνη, που τον συμβούλεψε να «Μείνει μακριά από αυτόν τον άνθρωπο».

 

Στη συνέχει όπως είπε, διέγραψε ό,τι αφορούσε στην οποιαδήποτε σχέση μαζί του. «Για 40 μέρες μέχρι να μας πιάσουν δεν είχα καμία επικοινωνία μαζί του. Δεν του έδωσα καμία πληροφορία για τα καράβια», είπε χαρακτηριστικά.

 

Από την άλλη, ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου κατέθεσε ότι είχε γνωρίσει πρόσφατα τον 52χρονο μάγειρα και οι συναντήσεις τους είχαν φιλικό χαρακτήρα καθώς κατάγονται και οι δύο από την Κομοτηνή και έχουν κοινούς γνωστούς.

 

Κατέθεσε δε, ότι οι συναντήσεις με τον 52χρονο ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του μάγειρα σε κοινωνικό και φιλικό επίπεδο, διαψεύδοντας τα λεγόμενα του πρώτου ότι ο γραμματέας τον προσέγγισε πρώτος.

 

Κατά τις συναντήσεις τους δε, οι συζητήσεις περιορίστηκαν σε φιλικές κουβέντες γύρω από τις οικογένειές τους, τις μηχανές αλλά και τις εξελίξεις για την πανδημία, όπως είπε.

 

«Στα προαναφερθέντα πλαίσια, με τον Ν. Μ. (52χρονο μάγειρα) ξεκινήσαμε φιλικές κουβέντες και στα πλαίσια αυτών- αλλά και γενικά- δεν είχα ποτέ καμία δράση, δραστηριότητα, συμπεριφορά ή θέση που σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας θα αποτελούσε αδίκημα ποινικά κολάσιμο», είπε μεταξύ άλλων.

 

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr