ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ισχύ το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών- Ποιοι εξαιρούνται

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ισχύ το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών- Ποιοι εξαιρούνται Facebook Twitter
0

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, Δευτέρα, το μέτρο επιβολής προστίμου στους ανεμβολίαστους πολίτες που είναι άνω των 60 ετών. 

Το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ, ενώ ειδικά για τον Ιανουάριο η μη τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού επιφέρει πρόστιμο 50 ευρώ. 

Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31.12.1961 πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό- ή τη μοναδική του σκευάσματος της Johnson & Johnson- έως και τις 16 Ιανουαρίου. 

Η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύναται να τροποποιείται η ημερομηνία προκειμένου το μέτρο να εφαρμόζεται σε φυσικά πρόσωπα που συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους μετά την 31.12.2021.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του ΕΣΥ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. 

Ποιοι εξαιρούνται

Από το νέο μέτρο εξαιρούνται: 

-Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση

-Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός

-Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr

-Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω μη διενέργειας του εμβολιασμού.

Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να μην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ