Επιβαρημένα είναι φέτος τα επιδημιολογικά στοιχεία στη Βόρεια Ελλάδα απ'ό,τι ήταν πέρυσι. 


Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που κινούνται κάτω τού 50%, σε συνδυασμό με την αυξητική τάση του ιικού φορτίου στα λύματα προβληματίζουν ειδικούς και κυβέρνηση, τη στιγμή που ανοίγουν από σήμερα σταδιακά τα πανεπιστήμια με δια ζώσης μαθήματα

 

«Κανονικά η παρέλαση»

 

Ερωτηθείς σχετικώς, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης επιβεβαίωσε πως θα γίνουν κανονικά οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, όχι μόνο των εμβολιασμένων. 


Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η παρέλαση θα γίνει «με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ισχυρή παρότρυνση για χρήση της μάσκας». 


«Έχουμε άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων. Προφανώς αυτό γίνεται με κάποιους περιορισμούς. Δεν είναι δυνατόν να πούμε πως μόνο την παρέλαση δεν θα κάνουμε» πρόσθεσε ο υπουργός. 


Υπενθυμίζεται πως αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
 

Από την Πέμπτη, άλλωστε, η Θεσσαλονίκη εισήλθε σε μίνι lockdown, λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή, αλλά και την πίεση στα νοσοκομεία που προκαλείται από τις αυξημένες διακομιδές από τη βόρεια Ελλάδα.