Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν το μνημείο Ολοκαυτώματος- ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη ενέργεια

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν το μνημείο Ολοκαυτώματος- ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη ενέργεια Facebook Twitter
0

Τον βανδαλισμό του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη από αγνώστους καταδίκασε το υπουργείο Εξωτερικών.

Την Παρασκευή άγνωστοι έγραψαν το σύνθημα «With Jews you lose» στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Είχαν προηγηθεί τα επαίσχυντα γκράφιτι «Juden Raus» στο εβραϊκό νεκροταφείο της Αθήνας, «Death to Israel» στο εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, ενώ άγνωστοι έσπασαν τέσσερις τάφους στο εβραϊκό νεκροταφείο της Ρόδου.

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν το μνημείο Ολοκαυτώματος- ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη ενέργεια Facebook Twitter

Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει απαράδεκτη αυτή την ενέργεια και τονίζει ότι «προσβάλλει τη μνήμη των συμπολιτών μας, αλλά και όλων εκείνων που έπεσαν θύματα του ναζισμού και θίγει βάναυσα τις αξίες που διαπνέουν τη δημοκρατική ελληνική κοινωνία».

«Ενέργειες σαν τη βέβηλη αυτή πράξη αποτελούν θλιβερή εξαίρεση και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές, από την ελληνική πολιτεία και κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για περισσότερη ανεκτικότητα, για την εξάλειψη της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού», επισημαίνει ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν μας φοβίζουν!», τονίζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, κάνοντας λόγο για «νέο κύμα βανδαλισμών που εξαπολύουν οι οπαδοί της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού προκειμένου να δηλώσουν την παρουσία τους σε μια περίοδο που η πολιτεία, η κοινωνία και πρόσφατα η ελληνική δικαιοσύνη καταδίκασαν τα νεοναζιστικά μορφώματα ως εγκληματικές οργανώσεις».

Η ανοχή στον βανδαλισμό νεκροταφείων και μνημείων είναι «ανοχή στον βανδαλισμό της μνήμης και του πολιτισμού, είναι ανοχή στον αντισημιτισμό», τονίζει ακόμη το ΚΙΣΕ και καλεί τις διωκτικές αρχές να συλλάβουν τους υπεύθυνους προκειμένου να παραπεμφθούν επιτέλους στη Δικαιοσύνη.

«Η αποτύπωση απαξιωτικών συνθημάτων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης αποτελεί πράξη προσβολής του συμβόλου, που ανεγέρθη από την ελληνική κυβέρνηση για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης εβραϊκού θρησκεύματος, οι οποίοι εξοντώθηκαν από τους Ναζί», επισημαίνει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

«Η αήθης αυτή ενέργεια, λίγες μέρες μετά τον βανδαλισμό του Εβραϊκού Νεκροταφείου Αθηνών (5/10/2020) και του Εβραϊκού Νεκροταφείου Θεσσαλονίκης (10/10/2020), όπως και τη βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου Ρόδου με το σπάσιμο τάφων (11/10/2020), προσβάλει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας μας. Είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας», τονίζει ακόμη η ανακοίνωση της ΙΚΘ.

«Μπορεί η κοινωνία μας να υποδέχθηκε με αίσθημα δικαίωσης την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, ωστόσο τα περιστατικά αυτά μεταφέρουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως οι θιασώτες της ιδεολογίας που γέννησε μαζικότερο και πιο οργανωμένο έγκλημα που βίωσε η ανθρωπότητα, συνεχίζουν να δρουν και να αποτελούν μια εν δυνάμει απειλή για την κοινωνία μας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και προσθέτει:

«Αυτό και μόνο το γεγονός καταδεικνύει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Οφείλει να μας προβληματίσει αλλά και να μας πεισμώσει στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι για τη συγκρότηση μιας ανοιχτής πολυσυλλεκτικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δεν φοβάται και είναι έτοιμη να θέσει στο περιθώριο όσους φανατικούς επιθυμούν με αυταρχικό τρόπο να επιβάλλουν επικίνδυνες απόψεις και συμπεριφορές, ξεπερνώντας τα όρια και τους κανόνες της Δημοκρατίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ