Επίσημη σύσταση να μην πραγματοποιούνται εμβολιασμοί με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της AstraZenenca για άτομα κάτω των 60 ετών, έκανε η επιτροπή Εμβολιασμών την Δευτέρα, εγείροντας ερωτήματα στους πολίτες που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού με το εν λόγω εμβόλιο.

 

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Open TV, διευκρίνισε ότι η σύσταση είναι ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, μπορεί να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο.

 

Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, η σύσταση, είπε, είναι να γίνει και η δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο.

 

Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη δεύτερη δόση του AstraZeneca είναι μικρή και κυμαίνεται γύρω στο 1,3 στο 1 εκατομμύριο.

 

Όσον αφορά στο συνδυασμό εμβολίων υπογράμμισε ότι σαφής απάντηση για τη μίξη των εμβολίων δεν υπάρχει, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες.

 

Σημειώνεται ότι χτες, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε ότι, η απόφαση για να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca για τους κάτω των 60 ελήφθη επειδή πλέον το ιικό φορτίο στη χώρα είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με δύο μήνες πριν που είχε αποφασισθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα να δοθεί και στους νέους.