Στον Έβρο σήμερα ο Μητσοτάκης με την ευρωπαϊκή ηγεσία για ευρωπαϊκή λύση

Στον Έβρο σήμερα ο Μητσοτάκης με την ευρωπαϊκή ηγεσία για ευρωπαϊκή λύση Facebook Twitter
Ένας μετανάστης προσπαθεί να περάσει από μια τρύπα του συρματοπλέγματος που ορίζει τα ελληνικά σύνορα από την Τουρκία... Getty
0

Αποφασιστικά, θεσμικά και ευρωπαϊκά δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα κινηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, απαιτώντας από την ευρωπαϊκή ηγεσία να εκδηλώσει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα που πλήττεται από τις ενέργειες της Τουρκίας και να συμβάλει στη φύλαξη των ελληνικών-ευρωπαϊκών συνόρων.

Μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός την Κυριακή το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε το άρθρο 78 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα την παράγραφο 3 που αναφέρει ότι: «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». 

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για να τον ενημερώσει, επισημαίνοντας ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» και του ανακοίνωσε ότι «επικαλούμαστε το άρθρο 78 για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη».

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για να τον ενημερώσει, επισημαίνοντας ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» και του ανακοίνωσε ότι «επικαλούμαστε το άρθρο 78 για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι υποστηρίζει την Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και συμφώνησαν να επισκεφτούν σήμερα μαζί τον Έβρο.

Εκτός από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύουν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι και ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Το πρόγραμμα λέει ότι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με την Τουρκία και στη συνέχεια θα επισκεφτούν φυλάκια στην Ορεστιάδα και θα συζητήσουν με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

«Η στρατηγική μας είναι να καταστήσουμε σαφές ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο να αντιμετωπιστεί» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. «Άλλωστε οι απειλές του Ερντογάν απευθύνονται σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορεί η Ελλάδα, που υφίσταται μόνη τις συνέπειες να τις αντιμετωπίζει και μόνη. Τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της Ευρώπης» τονίζουν και δηλώνουν ικανοποιημένοι από την υποστήριξη που πέτυχαν, όπως λένε. «Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκάθαρα υποστήριξε πως "η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση"» επισημαίνουν.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν και το αίτημα για παροχή βοήθειας σε χώρα-μέλος που αντιμετωπίζει έκτακτη κατάσταση, που απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση προς την Frontex και συγκεκριμένα, για την ανάπτυξη της ομάδας Rapid Border Intervention Team στα νησιά. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Fabrice Leggeri, αποδέχθηκε αμέσως το ελληνικό αίτημα και ξεκίνησε τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τον σχεδιασμό του επιχειρησιακού σχεδίου ταχείας παρέμβασης στα σύνορα, για την υλοποίηση του οποίου η Frontex θα ζητήσει από τις άλλες χώρες συνοριοφύλακες και όποιο άλλο προσωπικό χρειαστεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νϊκος Δένδιας επικοινωνεί συνεχώς αυτές τις μέρες με τους ομολόγους του και τους ενημερώνει. Σήμερα θα ενημερώσει πιο αναλυτικά τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της της ΕΕ και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Πτήση με ελικόπτερο πάνω από τα σύνορα

Πολιτική / Στον Έβρο ο Μητσοτάκης με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Πτήση με ελικόπτερο πάνω από τα σύνορα

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Νταβίντ Σασόλι.
Ο Ερντογάν πέταξε τη μάσκα

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν πέταξε τη μάσκα

Έλληνες και Ευρωπαίοι παρακολουθούν από την Παρασκευή τον παρανοϊκό ηγέτη της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιεί την απειλή του, στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν με κάθε τρόπο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ