Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο Δήμοι και κάτοικοι της Εύβοιας για τις ανεμογεννήτριες

Στο Ανώτατο Δικαστήριο Δήμοι και κάτοικοι της Εύβοιας για τις ανεμογεννήτριες Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Δήμοι και κάτοικοι της Εύβοιας προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθούν οι  αποφάσεις για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή τους.

Συγκεκριμένα,  οι Δήμοι Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου, όπως και εννέα κάτοικοι της Εύβοιας, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και του υπουργού Ανάπτυξης, όπως και ανάλογων αποφάσεων της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας, του Δασαρχείου, κ.λπ., με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4 Μ.W.».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται διατάξεις τους Συντάγματος όσο και το Ενωσιακό και εθνικό περιβαλλοντικό δίκαιο, που διέπουν την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων.

Επίσης, όπως αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα οι αποφάσεις αυτές παραβιάζουν την Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικά δε, το κεφάλαιο που αναφέρεται στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Αναφέρεται ακόμα η παραβίαση της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2001/42/ΕΚ που προβλέπει την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς δεν έχει εκπονηθεί η  αναγκαία μελέτη.

Στο ίδιο αίτημα, σύμφωνα με την ΕΡΤ γίνεται λόγος για σοβαρούς κινδύνους, που εγκυμονούν οι εγκαταστάσεις, για την υγεία των κατοίκων λόγω της άμεσης γειτνίασης με τις υπό κατασκευή ανεμογεννήτριες στη θέση Αγριαχλαδιά.

Δήμοι και κάτοικοι υπογραμμίζουν δε, πως είναι «ψευδής και παραπλανητική η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» για το εν λόγω έργο ενώ τονίζουν ότι η άδεια που χορηγήθηκε, εκδόθηκε κατά πλάνη της διοίκησης, η οποία, με τη σειρά της βασίστηκε σε ψευδή στοιχεία.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΗΛΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΕ

Ελλάδα / Μήλος: Το ΣτΕ αναστέλλει την επέκταση ξενοδοχείου στον Μύτακα - Για ποιες εργασίες έδωσε «πράσινο φως»

Η αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί την 6η Μαΐου 2026
THE LIFO TEAM
ΧΑΪΔΑΡΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ελλάδα / Χαϊδάρι: «Η 13χρονη έπεσε με το κεφάλι» - Τι δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου

Η διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου της περιοχής ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κατασκευαστικού προβλήματος που να σχετίζεται με την πτώση της μαθήτριας από τον πρώτο όροφο του κτιρίου
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΑΤΚΙ

Ελλάδα / Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο
THE LIFO TEAM