Τον έντονο προβληματισμό του για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο  καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

 

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε πως παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων με κορωνοϊό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

 

Αυξημένος ο ρυθμός μετάδοσης των μεταλλάξεων

 

Όπως είπε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν ιδιαίτερα, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1, διευκρίνισε.

 

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη βρετανική μετάλλαξη», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να εισαχθούν πάνω από 500 διασωληνωμένοι ξανά.

 

Ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα μεταλλαγμένα στελέχη, είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

 

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

 

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ.