Σαντορίνη: Σεισμός 5 Ρίχτερ τα ξημερώματα

Σαντορίνη: Σεισμός 5 Ρίχτερ τα ξημερώματα Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Άλλες πέντε σεισμικές δονήσεις καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Η πιο «ισχυρή» από αυτές τις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκε στις 03:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακολούθησαν άλλες τέσσερις «ασθενείς» δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 03:35, στις 04:14, στις 04:18 και στις 04:23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.

Από την 1η Φεβρουαρίου ως σήμερα, έχουν καταγραφτεί στην περιοχή των Κυκλάδων πάνω από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών, συνόψισε χθες ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος.

Λέκκας: «Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: «Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».

«Το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και  μην υπάρξει καμιά εξέλιξη περαιτέρω, αυτό που με ανησυχεί εμένα περισσότερο είναι αν βλέπουμε- και δεν το βλέπουμε τώρα – αν τα επίκεντρα των σεισμών εξαπλώνονται, αυτό σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμη μεγαλύτερη» είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Σαντορίνη: Τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Έκτακτα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στη Σαντορίνη, λόγω των σεισμών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Μετά την απόφαση να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί της Σαντορίνης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τους συνεχείς σεισμούς το τελευταίο διάστημα στο νησί, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχώρησε στην εφαρμογή ειδικών μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Τα μέτρα θα βοηθήσουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της περιοχής. Όπως αποφασίστηκε, ισχύουν αναστολή συμβάσεων και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Του έστειλαν εξώδικο οι επιχειρηματίες του νυχτερινού κέντρου που εργαζόταν την προηγούμενη σεζόν

Ελλάδα / Γιώργος Μαζωνάκης: Του έστειλαν εξώδικο οι επιχειρηματίες του νυχτερινού κέντρου που εργαζόταν την προηγούμενη σεζόν

Τον καλούν να αποκαταστήσει δημόσια την τιμή και τη φήμη τους, αποσύροντας κάθε δυσφημιστική αναφορά και επιστρέφοντας τα χρήματα όπως υποστηρίζουν τους οφείλει
THE LIFO TEAM
Μαρουσάκης: Κατάρρευση του αντικυκλώνα για φέτος - Δύο καιρικές φάσεις έως την Πρωτοχρονιά

Ελλάδα / Μαρουσάκης: Κατάρρευση του αντικυκλώνα για φέτος - Δύο καιρικές φάσεις έως την Πρωτοχρονιά

Από αύριο ξεκινάει η «παρέλαση» διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών» προειδοποιεί ο μετεωρολόγος - Οδεύουμε με έντονα άστατες καιρικές συνθήκες προς τα Χριστούγεννα
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαζωνάκης: «Παίρνει δύναμη για να συνεχίσει» - Η πρώτη αντίδραση της οικογένειάς του μετά τη μήνυση

Ελλάδα / Γιώργος Μαζωνάκης: «Παίρνει δύναμη για να συνεχίσει» - Η πρώτη αντίδραση της οικογένειάς του μετά τη μήνυση

«Η αγάπη αυτή είναι κάτι που μας ευχαριστεί» ανέφερε το οικογενειακό περιβάλλον του τραγουδιστή εν μέσω της δικαστικής διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσά τους
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαζωνάκης: Εν αναμονή προκαταρκτικής έρευνας - Ο τραγουδιστής θα κληθεί για εξηγήσεις μετά τη μήνυση

Ελλάδα / Γιώργος Μαζωνάκης: Εν αναμονή προκαταρκτικής έρευνας - Ο τραγουδιστής θα κληθεί για εξηγήσεις μετά τη μήνυση

«Το να κατηγορείται κάποιος ότι έκανε μία πρόταση για να συνευρεθεί με κάποιον άλλον ενήλικα, δεν νομίζω πια ότι είναι και το πιο σοβαρό πράγμα στον κόσμο» ανέφερε ο δικηγόρος του δημοφιλούς τραγουδιστή
THE LIFO TEAM
Αγρότες:

Ελλάδα / Αγρότες: Κλείνουν και τις παρακαμπτήριες οδούς - Τι αποφάσισαν για τις γιορτές

Μετά το τέλος της χθεσινής πανελλαδικής σύσκεψης στις Σέρρες, οι αγρότες της χώρας αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, απαντώντας αρνητικά στην πρόταση της κυβέρνησης για συνάντηση
THE LIFO TEAM