Rheinische Post: «O OHE θα κάνει έρευνα για επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα»

Rheinische Post: «O OHE θα κάνει έρευνα για επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Rheinische Post επανέρχεται στις αιτιάσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα και μεταδίδει ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πρόκειται να αρχίσει σχετική έρευνα.

Το άρθρο αναμετέδωσε και η γερμανική Deutsche Welle εστιάζοντας στο απόσπασμα που σημειώνει πως: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει όλο και πιο ισχυρή κριτική για την αντιμετώπιση των μεταναστών. Άνθρωποι που ζητούν διεθνή προστασία κάνουν λόγο για περιστατικά κακοποίησης και για επαναπροωθήσεις, που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές, αλλά τώρα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες αρχίζει σχετική έρευνα. Μία σειρά θανάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκάλεσε διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα».

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση Aegean Boat People, που επικαλείται η εφημερίδα από το Ντίσελντορφ, το 2021 είχαν καταγραφεί στο Αιγαίο 629 περιστατικά επαναπροωθήσεων (push-backs) που αφορούσαν 16.000 άτομα.

«Η κυβέρνηση της Αθήνας απορρίπτει τις αιτιάσεις και χαρακτηρίζει «σκληρή, αλλά δίκαιη» την πολιτική της στο μεταναστευτικό. Όμως οι αναφορές περί επαναπροωθήσεων και κακοποιήσεων είναι υπερβολικά πολλές και αξιόπιστες για να απαξιώνονται ως αποκύημα φαντασίας. Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία από το καλοκαίρι του 2019, επιδιώκει κυρίως την αποτροπή. Μέρος της πολιτικής αυτής, σύμφωνα με τις ΜΚΟ, αποτελούν οι επαναπαπροωθήσεις και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και Rheinische Post

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη αντίδραση των Αιγύπτιων ψαράδων στην αίτηση αποφυλάκισης Κασιδιάρη

Ελλάδα / Η πρώτη αντίδραση των Αιγύπτιων ψαράδων στην αίτηση αποφυλάκισης Κασιδιάρη

Η δήλωση ολοκληρώνεται με αυστηρή προειδοποίηση προς τη Δικαιοσύνη, ειδικά υπό το φως της αποφυλάκισης δύο ακόμα καταδικασμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής – των Ηλία Παναγιώταρου και Χρήστου Παππά
LIFO NEWSROOM
Δίκη για τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα: Με φωτογραφίες του παιδιού της, καταθέτει η μητέρα της

Ελλάδα / Δίκη για τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα: Με φωτογραφίες του παιδιού της, καταθέτει η μητέρα της

«Είμαι η μαμά της Κυριακής Γρίβα που δολοφονήθηκε στο αστυνομικό τμήμα από τον πρώην σύντροφο της», έτσι συστήνομαι από την 1η Απριλίου 2024, κατέθεσε η Δέσποινα Καλλέα
LIFO NEWSROOM