Πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60: Η διαδικασία των ενστάσεων

Πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60: Η διαδικασία των ενστάσεων Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Από την ΑΑΔΕ θα γίνεται η βεβαίωση του προστίμου στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, μέτρο που είναι σε ισχύ από τη Δευτέρα, ενώ θα υπάρχει προσαύξηση αν αυτό δεν καταβληθεί εντός προθεσμίας. 

Στα άτομα αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που δεν έχουν εμβολιαστεί θα επιβληθεί πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 ευρώ για κάθε επόμενο μήνα. 


 
Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει κάθε μήνα τα πρόστιμα σε όσους έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας και δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι και τη 16η ημέρα κάθε μήνα. 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε διευκρινίσεις για τη διαδικασία βεβαίωσης των προστίμων, αλλά και για τις ενστάσεις. 

Για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης, οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα με χρήση των κωδικών taxisnet και μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr να υποβάλουν αιτιολογημένο και τεκμηριωμένο αίτημα ένστασης, το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια Υπηρεσία, επεσήμανε ο κ. Πιτσιλής. 

Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά για θέματα που αφορούν σε επικαιροποίηση φορολογικής κατοικίας ή εκπροσώπησης από δικαστικό συμπαραστάτη, οι αλλαγές θα μπορούν να δηλώνονται στην ΑΑΔΕ με αποστολή αιτήματος στην πλατφόρμα «τα αιτήματά μου» μέσα από την ψηφιακή πύλη myaade στο gov.gr.

«Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον αποδεικνύεται ότι δεν είναι υπόχρεοι επιβολής προστίμου, θα γίνεται αυτόματα αντιλογισμός του προστίμου στον επόμενο κύκλο, δηλαδή στον επόμενο μήνα», συμπλήρωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. 

Προσαύξηση του προστίμου

Παράλληλα, ο κ. Πιτσιλής επιβεβαίωσε ότι θα υπάρχει προσαύξηση του προστίμου, σε περίπτωση που κάποιος δεν το καταβάλει εμπρόθεσμα. 

«Ό,τι προβλέπεται για όλα τα πρόστιμα που βεβαιώνονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Υπάρχει προσαύξηση μετά την προθεσμία που τίθεται για την εμπρόθεσμη πληρωμή. Μετά θα υπάρχει και η προσαύξηση», απάντησε σε σχετική ερώτηση. 

Η βεβαίωση των προστίμων γίνεται από την ΑΑΔΕ, μετά την παραλαβή του σχετικού καταλόγου υπόχρεων εμβολιασμού από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ και την περαιτέρω εξαίρεση από τον κατάλογο των προσώπων που στο μητρώο της ΑΑΔΕ εμφανίζονται ως φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myaade στο gov.gr, δηλαδή με την ανάρτηση της πράξης επιβολής το προστίμου και της εμφάνισης της οφειλής στις πληροφορίες οφειλών.

Για την πρώτη φορά θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται ότι τους έχει επιβληθεί πρόστιμο μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

 
Υπενθυμίζεται ότι από το μέτρο εξαιρούνται: 


 
-Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση

-Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός

-Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr

-Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ