Πρόεδρος ΡΑΕ για ενεργειακή κρίση: Έχουμε μπροστά μας ακόμη 2-3 δύσκολα χρόνια

Πυλώνας ΔΕΗ Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Μπροστά μας έχουμε άλλα 2-3 δύσκολα χρόνια, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας. 

Μιλώντας σε συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι η ΡΑΕ έχει δεχθεί πάνω από 10.000 καταγγελίες σχεδόν για όλους τους παρόχους ενέργειας που αφορούν σε θέματα προσυμβατικής ενημέρωσης, διαφάνεια στην τιμολόγηση κ.ά.

Όσο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, εξήγησε ότι υπάρχει προετοιμασία για όλα τα σενάρια και ότι έχουν εκπονηθεί- όπως σε όλες τις χώρες- ένα σχέδιο προληπτικής δράσης και ένα έκτακτης ανάγκης.

«Στο σχέδιο προληπτικής δράσης, το οποίο επικαιροποιήσαμε, έχουμε ένα πλωτό σταθμό αποθήκευσης αερίου στη Ρεβυθούσα, έχουμε αυξήσει τις αποθήκες diesel για τις μονάδες φυσικού αερίου που καίνε και diesel. Επίσης έχει γίνει σημαντική προσπάθεια από τη ΔΕΗ για αύξηση του λιγνίτη, όμως το πρόβλημα δεν είναι στις λιγνιτικές μονάδες, είναι στη διαδικασία εξόρυξης, είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί ο ρυθμός εξόρυξης», δήλωσε. 

«Εφόσον γίνει μία κρίση, κάθε χώρα έχει καταστάσεις συναγερμού: 1, 2 ή 3. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία είναι στο συναγερμό νούμερο 2. Εμείς έχουμε εξετάσει διάφορα σενάρια. Tο πιο δύσκολο είναι να κοπεί το αέριο από το Σιδηρόκαστρο. Αν κοπεί, έχουμε στη Ρεβυθούσα υποδομές να καλύψουμε το αέριο μας, αλλά θα είμαστε οριακά. Είμαστε από τις χώρες που έχουμε λιγότερο κίνδυνο αλλά θα είμαστε στα κόκκινα», εξήγησε. 

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας στη χώρα μας λειτουργεί από το 2005 και αυτό που άλλαξε το 2020 ήταν η «μαθηματική εξίσωση», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Δαγούμας. Το πρόβλημα στη χώρα μας, εξήγησε, όσον αφορά στο κόστος, δεν είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά το ενεργειακό μείγμα, με περίπου το 50% να προέρχεται από φυσικό αέριο και εισαγωγές.

Σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση των υπερκερδών με 90%, ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι η ΡΑΕ στέλνει τα προσωρινά στοιχεία εκκαθάρισης των εταιρειών στο υπουργείο Οικονομικών για να φορολογηθούν, ενώ έπειτα από κάποιους μήνες θα γίνει η οριστική εκκαθάριση και θα υπάρξει μία διαφοροποίηση.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελένη Τοπαλούδη: Απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι αιτήσεις αναίρεσης των δολοφόνων και βιαστών της

Ελλάδα / Ελένη Τοπαλούδη: Απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι αιτήσεις αναίρεσης των δολοφόνων και βιαστών της

Υπενθυμίζεται ότι, οι δύο δράστες έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και 15 έτη κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και του ομαδικού βιασμού
NEWSROOM