Με αρχικό κόστος που πλησιάζει τα 300.000 ευρώ διαμορφώνεται σταδιακά το πρόγραμμα των πολλών δεκάδων εορταστικών εκδηλώσεων που ετοιμάζει για φέτος ο Δήμος Αθηναίων, χωρίς όμως ακόμη να έχει συμπληρωθεί το παζλ, καθώς λείπει ένα βασικό κομμάτι, δηλαδή η μεγάλη συναυλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Θησείο.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Άρη Χατζηγεωργίου στον Ελεύθερο Τύπο, η διοργάνωση εκείνης της βραδιάς που μεταδίδεται και από την τηλεόραση είναι από τα στοιχεία εκείνα που δεν αποφασίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του πολιτισμικού Οργανισμού ΟΠΑΝΔΑ. Υπενθυμίζεται ότι η περσινή συναυλία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, τον Πάνο Μουζουράκη και άλλους καλλιτέχνες συζητήθηκε εκτενώς, καθώς είχε στοιχίσει σχεδόν 185.000 ευρώ!…

 

Το φετινό πρόγραμμα που ξεκινά από το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου έχει ένα πλήθος μουσικών εκδηλώσεων ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν (τουλάχιστον από πλευράς κόστους) οι συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών. Περιλαμβάνονται επίσης πολλές διοργανώσεις με ομαδικά παιχνίδια, αναγνώσεις ποιημάτων και πεζών, εκθέσεις, χορευτικά και ψηφιακές παραστάσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες αναλυτικά.

 

Κάλαντα με τον Νιόνιο

Χάπενινγκ στο οποίο αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη συμβολική αξία αναμένεται να είναι η εκδήλωση το μεσημέρι (13.00) του Σαββάτου, 24 Δεκεμβρίου, που θα περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικα κάλαντα με τη Φιλαρμονική του Δήμου και τον Διονύση Σαββόπουλο. Το ξεχωριστό είναι πως θα διοργανωθεί στην οδό Σταδίου και μάλιστα μπροστά από τον καμένο κινηματογράφο Αττικόν (λίγα μέτρα από τη Μαρφίν) που είχε καταστραφεί στις διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου 2012 και μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ξεκινά η αναγέννησή του.

Οπως προαναφέραμε, σχετικά με την παραμονή της Πρωτοχρονιάς γίνονται ακόμη διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή βαρύτερων ονομάτων. Ακούγονται χαρακτηριστικά εκείνα των Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Χαρούλας Αλεξίου, αλλά επικρατεί προβληματισμός για το κόστος που θα προκύπτει μετά και τα περσινά. Ως προς τις υπόλοιπες συναυλίες, το κόστος ανά εκδήλωση φθάνει έως τα 13.640 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) για τη Monica ενώ πάνω από τις 10.000 ευρώ προϋπολογίζονται και οι συναυλίες των Ν. Πορτοκάλογλου, Onirama, Ματούλας Ζαμάνη, Μανώλη Φάμελου ενώ οι Μ. Ρίζου-Μ. Φαφούτη θα μοιραστούν με τα σχήματά τους το ποσό των 16.800 ευρώ και η συναυλία με τη Γλυκερία που συνδιοργανώνεται με τη Unicef θα κοστίσει για τον Δήμο μόνο ως προς την ηχητική κάλυψη.

 

Ρόδα παρατήρησης

Μια άλλη καινοτομία θα είναι η λειτουργία ρόδας παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της μαζί με το άναμμα των φώτων στο δέντρο των Χριστουγέννων τη 15η Δεκεμβρίου. Εως τα Εξάρχεια θα φθάσουν το βράδυ της 23/12 οι τέσσερις παραστάσεις που θα δώσει η ορχήστρα «Γιαν Βαν» με ρεπερτόριο που παντρεύει την ελληνική παράδοση και την τζαζ στους πεζοδρόμους Βαλτετσίου και Κωλέττη, το προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου και το Αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης με συνολικό κόστος 20.000 ευρώ.

 

Για τα προσφυγόπουλα

Μία από τις έξι συναυλίες που θα δώσει το συγκρότημα Xana Zoo θα δοθεί το μεσημέρι της 5ης Ιανουαρίου για τα προσφυγόπουλα στον Ελαιώνα Βοτανικού. Το απόγευμα (17.30) του Σαββάτου (17/12) ομάδα χορευτών της Athens Biennale καλεί το κοινό να παρακολουθήσει μια «αστική χορογραφία» σε διάφορα σημεία ανάμεσα στην Εθνική Βιβλιοθήκη και την Πλατεία Ομονοίας. Μέσα σε ένα κοντέινερ που θα τοποθετηθεί σε πλατείες της Αθήνας (Ομόνοια, Φωκίωνος Νέγρη, Σταθμός ΗΣΑΠ-Θησείο, Πνευμαντικό Κέντρου Δήμου), ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου θα διαβάζουν σε μικρές ομάδες κοινού αποσπάσματα από την ελληνική πεζογραφία και ποίηση. Οι πρώτες του εμφανίσεις, μάλιστα, θα γίνουν αρκετά νωρίτερα από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, δηλαδή στις 3-4/12 στην πλατεία Ομονοίας.

 

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι συναυλίες που έχουν κλειστεί ως τώρα είναι:

 

12/12 Φάμελλος, Ο. Τσάκαλος, Β. Μαρκαντώνης (πλ. Κλαυθμώνος)

 

14/12: Σαβίνα Γιαννάτου, Εύη Καρλαύτη (Κλαυθμώνος)

 

17/12: Π. Θαλασσινός (πλ. Αγ. Ανδρέα, Λαμπρινή)

 

18/12: Γλυκερία και παιδική χορωδία Τυπάλδου το μεσημέρι στην Κλαυθμώνος, Σ. Γραμμένος βράδυ, πλ. Θυμαρακίων

 

21/12: Ονιράμα, πλ. Κλαυθμώνος

 

22/12: Νίκος Πορτοκάλογλου, Κλαυθμώνος, Θηβαίος πλ. Μεσολογγίου

 

23/12: Μαν. Λιδάκης, Κλαυθμώνος

 

25/12: Μ. Φριντζήλα, πλ. Κλαυθμώνος

 

26/12: Μonica, πλ. Αυδή

 

27/12: Μ. Ζαμάνη Κλαυθμώνος 

 

28/12: Ρίτα Αντωνοπούλου, πλ. Πέτρουλα

 

29/12: Μάνος Πυροβολάκης, πλ. Αγ. Αικατερίνης

 

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Μαρίζα Ρίζου, Μαριέτα Φαφούτη, πεζόδρομος Θησείου.

 

Αυτά είναι τα ονόματα που σύμφωνα με την εφημερίδα έχουν κλείσει ως τώρα ενώ για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς γίνονται ακόμη διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή βαρύτερων ονομάτων. Χαρακτηριστικά ακούγονται τα ονόματα του Β. Παπακωνσταντίνου και της Χ. Αλεξίου.

 

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το κόστος ανά εκδήλωση για τις ως τώρα προγραμματισμένες συναυλίες φτάνει ως τα 13.640 ευρώ με ΦΠΑ για τη Μόνικα ενώ πάνω από 10 χιλ. ευρώ προυπολογίζονται και οι συναυλίες των Πορτοκάλογλου, Onirama, Μ. Ζαμάνη και Μ. Φάμελλου. Οι Ρίζου-Φαφούτη θα μοιραστούν με τα σχήματα τους το ποσό των 16.800 ευρώ. Η συναυλία με τη Γλυκερία διοργανώνεται από τη Unicef και θα κοστίσει στο δήμο μόνο η ηχητική της κάλυψη.