Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρά δέχτηκε το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη - «Εφιαλτική διαδρομή»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρά δέχτηκε το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη - «Έστρεψαν τα πυροβόλα πάνω μας» Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram/Sotiris Danezis
0

Εφιαλτική περιέγραψε ο δημοσιογράφος και απεσταλμένος του Open στην Ουκρανία, Σωτήρης Δανέζης τη διαδρομή των ομογενών από τη Μαριούπολη έως τη Ζαπορίζια όπου και θα διανυκτερεύσουν. 

 
«Όποιος δεν έχει κάνει αυτό το δρομολόγιο, δεν μπορεί να καταλάβει τι περνούν οι πρόσφυγες για να σώσουν τη ζωή τους» είπε χαρακτηριστικά. 

Το κονβόι που ξεκίνησε στις 11 το πρωί από τη Μαριούπολη, αποτελείτο από τουλάχιστον σαράντα αυτοκίνητα, κυρίως με γυναίκες, παιδιά και οικογένειες, δημοσιογράφους Έλληνες και λίγους ξένους, όπως ανέφερε ο ίδιος. 

Όταν πέρασαν την έξοδο της Μαριούπολης, όπου δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα ούτε εμπόδια, «πέντε χιλιόμετρα μετά πέσαμε μπροστά σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων μάχης, 44 τεθωρακισμένων και άλλων οχημάτων, που έκλειναν ένα σταυροδρόμι. 

«Ήταν εντυπωσιακό πως σταματήσαμε μπροστά στα άρματα μάχης και γύρισαν τα κανόνια τους, τα πυροβόλα τους και σημάδευαν τα αυτοκίνητα. Οι Ρώσοι στρατιώτες νομίζω πως αιφνιδιάστηκαν που είδαν μπροστά τους ένα τέτοιο κονβόι. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της διπλωματικής αποστολής που κράτησαν περίπου είκοσι λεπτά. Όλη αυτήν την ώρα, οι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα τους. Κάποιες στιγμές πιστέψαμε πως κάτι κακό θα συνέβαινε γιατί τους είδαμε να ακροβολίζονται ξαφνικά σαν να είδαν κάποιο περίεργο κίνδυνο μπροστά τους, και να σημαδεύουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη» περιέγραψε ο δημοσιογράφος. 


Η περιπέτεια είχε ένα αρχικό αίσιο τέλος με τους Ρώσους να αφήνουν σταδιακά τα οχήματα να περνούν και να φτάνουν σε ένα χωριό που είχε βομβαρδιστεί. Όπως και η γέφυρα που οδηγούσε στη Ζαπορίζια. 


«Αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε άλλη διαδρομή, μπαίνοντας σε χωματόδρομο. Η κατάσταση έγινε χειρότερη. Μετά από πεντακόσια μέτρα στο χωματόδρομο τα πρώτα αυτοκίνητα δέχτηκαν πυρά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε στροφή 180 μοιρών και να φύγουμε από εκεί τρέχοντας με δύο αυτοκίνητα με σκασμένα λάστιχα» συνεχίζει. 


Όπως λέει, στη συνέχεια μπήκαν σε τρίτο δρόμο που οδηγούσε στα ανατολικά, ο οποίος κι εκείνος είχε βομβαρδιστεί. Μέχρι να βρουν οδό διαφυγής, έχασαν μισή με μία ώρα, για να καταλήξουν σε ένα δρομολόγιο μη προγραμματισμένο. 

Νωρίτερα, όπως είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος και ανταποκριτής στο Κίεβο, διακινείτο από ουκρανικές μυστικές μέσω Telegram πως ο ρωσικός στρατός ήταν πιθανό να χτυπήσει το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη, με σκοπό να κατηγορήσει τους Ουκρανούς που μάχονται στην περιοχή.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούλα Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακά

Πολιτική / Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Το κόμμα δεν αντέχει να καταβάλλει μισθούς σε όσους δεν προσφέρουν υπηρεσίες

«Το μήνυμα είναι ότι το κόμμα δεν αντέχει οικονομικά να καταβάλλει μισθούς σε πρόσωπα που δεν προσφέρουν υπηρεσίες», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου για την υπόθεση Γιώργου Τσίπρα
NEWSROOM
Η μήνυση που οδήγησε τον Απόστολο Λύτρα στη φυλακή: Τι κατέθεσε η Σοφία Πολυζωγοπούλου

Ελλάδα / Η κατάθεση που οδήγησε τον Απόστολο Λύτρα στη φυλακή - Τι κατήγγειλε η Σοφία Πολυζωγοπούλου

«Εδώ είναι το σπίτι του Αποστόλη και ήρθαμε να πάρουμε ό,τι θέλουμε», φέρεται πως φώναζε η πρώην σύζυγος του ποινικολόγου μπαίνοντας στο σπίτι - Ποιος δημιούργησε την ομάδα στο viber
NEWSROOM