Πόλεμος ανακοινώσεων για τη θανάτωση των δύο τζάγκουαρ στο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Πόλεμος ανακοινώσεων για τη θανάτωση των δύο τζάγκουαρ στο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο σήκωσε το γάντι και απάντησε στην Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για τη θανάτωση των δύο τζάγκουαρ. 

Παράλληλα επιτέθηκε και στον βουλευτή Γιώργο Αμυρά λέγοντας πως «θα περίμενε κανείς από ένα βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου πριν κάνει μια ερώτηση να ασχοληθεί λίγο παραπάνω, να μελετήσει υπεύθυνα ένα ζήτημα, να απευθυνθεί σε ειδικούς και να ρωτήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους».

Θέση για τη θανάτωση των δύο ζώων πήρε και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων η οποία συμπεραίνει πως ορθώς οι διαχειριστές του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου πήραν αποφάσισαν να σκοτώσουν τα τζάγκουαρ.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, στην ανακοίνωση, με τίτλο «Αιδώς Υποκριτές της Π.Φ.Π.Ο.» αναφέρει ότι «οι επαγγελματίες 'φιλόζωοι' και οι ακτιβιστές του πληκτρολογίου δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο το τραγικό γεγονός της απώλειας των δύο μας τζάγκουαρ, εκμεταλλευόμενοι την ειλικρινή λύπη χιλιάδων συμπολιτών μας, για να προωθήσουν την ατζέντα τους κατά της ίδιας της ύπαρξης ζωολογικών πάρκων».

«Και αν αυτό ήταν αναμενόμενο η υποκρισία τους αυτή την φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο».

«Για αυτούς στο βωμό του να πληγεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν έχει σημασία να κινδυνέψουν ακόμη και να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Προφανώς για αυτούς σημασία έχει να πληγεί το Πάρκο και αν υπάρχουν θύματα ακόμα καλύτερα θα τρομοκρατηθεί περισσότερο ο κόσμος», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Υπενθυμίζεται πως προχθές, η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία υποστήριξε πως «οι διαχειριστές των άγριων ζώων στο Αττικό απέδειξαν, ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται με ασφάλεια τα έγκλειστα και σε μόνιμα στρεσσογόνο κατάσταση άγρια ζώα».

«Ας το σκεφτούν καλά οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί που παρά την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας κατά χιλιάδες οδηγούν τους μικρούς μαθητές στο Δελφινάριο και στον Ζωολογικό κατ ευφημισμόν Κήπο του Αττικού επίσης κατ ευφημισμόν Πάρκου», ανέφερε η ανακοίνωση.

Και συνέχιζε: «Ας σκεφτούν καλά επίσης τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και Παιδείας τα όσα θλιβερά λαμβάνουν χώρα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που κατ' επανάληψη η Ομοσπονδία μας έχει θέσει. Οκτώ ζώα έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής στο Αττικό Πάρκο ή οκτώ είδαν το φως της δημοσιότητας και έτσι το πληροφορηθήκαμε.»

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων & Ενυδρείων, ανακοίνωση της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο υποστηρίζει πως «δεν έχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, κατά τη διάρκεια αυτού του συμβάντος, από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ή κάποιο από τα μέλη του προσωπικού, ήταν εσφαλμένη.»

Ακολουθούν ολόκληρες οι ανακοινώσεις: 

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες, , είπε ο επιχειρηματίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Γι αυτό, προσθέτουμε εμείς , την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο κάποιο παιδί ή παιδιά ή ενήλικας μπορεί να μην είναι τόσο τυχερά.


Η Ομοσπονδία μας έχει θέσει πολλές φορές στις αρμόδιες αρχές το θέμα της ασφάλειας του κόσμου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κοινό που το επισκέπτεται, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Εξάλλου πολύ συχνά στην παγκόσμια ειδησεογραφία βλέπουμε τέτοια περιστατικά, που άγρια ζώα εκφεύγουν της προσοχής των διαχειριστών – βασανιστών τους και σκοτώνουν είτε τους ίδιους είτε άλλους ανύποπτους επισκέπτες.

Το καμπανάκι όμως αυτή τη φορά κτύπησε και στην Ελλάδα και από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Οι διαχειριστές των άγριων ζώων στο Αττικό απέδειξαν, ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται με ασφάλεια τα έγκλειστα και σε μόνιμα στρεσσογόνο κατάσταση άγρια ζώα.


Ας το σκεφτούν καλά οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί που παρά την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας κατά χιλιάδες οδηγούν τους μικρούς μαθητές στο Δελφινάριο και στον Ζωολογικό κατ ευφημισμόν Κήπο του Αττικού επίσης κατ ευφημισμόν Πάρκου.


Ας σκεφτούν καλά επίσης τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και Παιδείας τα όσα θλιβερά λαμβάνουν χώρα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που κατ' επανάληψη η Ομοσπονδία μας έχει θέσει.

Οκτώ ζώα έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής στο Αττικό Πάρκο ή οκτώ είδαν το φως της δημοσιότητας και έτσι το πληροφορηθήκαμε.


Ημερομηνία ανάρτησης της είδησης της θανάτωσης των δύο τζάγκουαρ στο site του Αττικού Πάρκου δεν υπάρχει. Το θέμα έγινε γνωστό πριν δύο ημέρες μετά την διαρροή της είδησης απο ακτιβιστές φιλόζωους Έλληνες και ξένους.


Τυχαίο;Το ίδιο είχε συμβεί και με τους θανάτους των 6 δελφινιών. Σύμπτωση;


Για τη τήρηση του προβλεπόμενου πρωτοκόλλου θανάτωσης των ζώων μίλησε ο Γάλλος επιχειρηματίας αλλά δεν μας είπε ποιο είναι αυτό το πρωτόκολλο πολύ περισσότερο, όταν στις δικές του δηλώσεις στα ΜΜΕ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για το κόσμο.


Γιατί θανάτωσε τότε τα δύο και μάλιστα επαπειλούμενου είδους ζώα αντί να ακολουθήσει την μέθοδο της ακαριαίας αναισθητοποίησης αφού δεν υπήρξε κίνδυνος;


Mε επιστολές της η Π.Φ.Π.Ο στα συναρμόδια υπουργεία θα ζητήσει να πάρουν θέση για όσα έγιναν ή γίνονται στα Αττικό Πάρκο.


Όσον αφορά την πλευρά του κατά πόσο είναι ηθικό να αιχμαλωτίζεις, φυλακίζεις, βασανίζεις περήφανα άγρια ζώα που το φυσικό τους περιβάλλον είναι τα τροπικά δάση και οι ωκεανοί προκειμένου να γεμίζουν οι τσέπες των επιχειρηματιών υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης του κοινού για την άγρια ζωή η Ομοσπονδία μας έχει αναφερθεί πολλές φορές.

Αποδεικνύεται για ακόμη φορά η αθλιότητα που κρύβεται πίσω από τις βιτρίνες των επιχειρήσεων ζωολογικών κήπων. Ζώα φυλακισμένα, ως εγκληματίες, προς έκθεση στο κοινό με μοναδικό σκοπό το κέρδος της επιχείρησης.

Οι ζωολογικοί κήποι είναι οι μόνες φυλακές όπου ΟΛΟΙ οι έγκλειστοι είναι ΑΘΩΟΙ!


Πραγματικά λυπούμαστε για τον τόσο άδικο και τραγικό χαμό των δύο αυτών ζωών. Η δική μας θλίψη μας είναι πραγματική και όχι γιατί χάθηκαν εκθέματά και άρα έσοδα από την επιχείρηση.

Αντίο Jenny και Spotty.

Σας απογοητεύσαμε... όμως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ελευθερία των αδελφών σας.

Ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου 

ΑΙΔΩΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ Π.Φ.Π.Ο.

Οι επαγγελματίες «φιλόζωοι» και οι ακτιβιστές του πληκτρολογίου δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο το τραγικό γεγονός της απώλειας των δύο μας τζάγκουαρ, εκμεταλλευόμενοι την ειλικρινή λύπη χιλιάδων συμπολιτών μας, για να προωθήσουν την ατζέντα τους κατά της ίδιας της ύπαρξης ζωολογικών πάρκων. Και αν αυτό ήταν αναμενόμενο η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ τους αυτή την φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Για αυτούς στο βωμό του να πληγεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν έχει σημασία να κινδυνέψουν ακόμη και να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Προφανώς για αυτούς σημασία έχει να πληγεί το Πάρκο και αν υπάρχουν θύματα ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ θα τρομοκρατηθεί περισσότερο ο κόσμος. Το διαπιστώσαμε από τα σχόλια πολλών «φιλόζωων» του διαδικτύου που ευθαρσώς υποστήριζαν ότι η ζωή του προσωπικού του Πάρκου δεν έχει και τόσο σημασία.

Προφανώς για αυτούς σημασία έχει να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ότι δήθεν το Πάρκο δεν είναι ασφαλές και ότι κινδυνεύει άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Στην προσπάθεια τους αυτή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και δεν φείδονται ψεμάτων με την ίδια την Πρόεδρο της ΠΦΠΟ να υποστηρίζει ανερυθρίαστα σε τηλεοπτικό κανάλι ότι τα τζάγκουαρ μας δήθεν «...τα έχουμε πάρει από το φυσικό τους περιβάλλον και ..κυνήγησαν την ελευθερία τους» ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι γεννημένα σε άλλα ζωολογικά πάρκα, όταν μιλούν για πανικό του κόσμου εκείνη την ημέρα (παγκόσμια πρωτοτυπία ο πανικός να αποκαλύπτεται 20 ημέρες μετά), για απόκρυψη της είδησης (παγκόσμια πρωτοτυπία η είδηση να αποκρύπτεται μέσω ανάρτησης στα ΝΕΑ της επίσημης σελίδας του Πάρκου, να έχει ενημερωθεί στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς ο υπεύθυνος για τη διατήρηση του είδους, όπως γίνεται για κάθε γέννηση, μεταφορά και θάνατο απειλούμενου είδους και όταν η 'αποκάλυψη' γίνεται σε τηλεφώνημα της ίδιας της Προέδρου της ΠΦΠΟ στον ιδρυτή του Πάρκου που την παραπέμπει στην εν λόγω «κρυμμένη» ανακοίνωση).

Αλλά η υποκρισία έχει και τα όρια της.

Τους ενοχλεί το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο ακραίο περιστατικό το δυσκολότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα ζωολογικό πάρκο – διαφυγή ζώου πρώτου βαθμού επικινδυνότητας – το προσωπικό του Πάρκου λειτούργησε άψογα και εφάρμοσε κατά γράμμα το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις, απομονώνοντας τον χώρο και εφαρμόζοντας το πλάνο μετάβασης των επισκεπτών σε ασφαλή περιοχή.

Αυτό έγινε γιατί υπάρχει εκπαίδευση, ασκήσεις, επαναληψιμότητα οργάνωση και αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών όπως σε όλα τα σοβαρά ζωολογικά πάρκα του κόσμου πόσο μάλλον σε αυτά όπως το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που είναι μέλη της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων & Ενυδρείων) που ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και κατευθυντήριες γραμμές για έκτακτα περιστατικά.

Για αυτό τον λόγο δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Για αυτό το λόγο εδώ και 18 χρόνια το Πάρκο με πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες έχει μηδενικά περιστατικά σοβαρού τραυματισμού πόσο μάλλον απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Τα κροκοδείλια δάκρυα τους αφορούσαν και στο γεγονός ότι τα τζάγκουαρ είναι επαπειλούμενο είδος στην φύση. Αμέλησαν όμως να αναφέρουν ότι τα δύο αυτά τζάγκουαρ έχουν φέρει στον κόσμο 8 μικρά συμβάλλοντας στη διατήρηση του είδους. Είναι σημαντικός ο ρόλος των ζωολογικών πάρκων παγκοσμίως σε αυτό το ζήτημα αλλά δεν ταιριάζει στην προπαγάνδα τους.

Αντιθέτως, τα προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων και μη ειδών, έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και έχουν οδηγήσει ακόμη και στη διατήρηση ειδών τα οποία έχουν εξαφανιστεί στην φύση. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συμμετέχει με αξιοσημείωτη επιτυχία σε περισσότερα από 60 τέτοια ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Και φυσικά ως ειδήμονες επί παντός επιστητού αποφάσισαν ότι τα τζάγκουαρ έπρεπε να αναισθητοποιηθούν και μάλιστα ακαριαία. Αγνόησαν φυσικά ότι δεν υπάρχει ΑΚΑΡΙΑΙΑ αναισθησία -δεν είμαστε σε περιβάλλον καρτούν ή ταινίας του Χόλυγουντ. Αγνόησαν το γεγονός ότι η νάρκωση θέλει τουλάχιστον 5 λεπτά για να ξεκινήσει να δρα διάστημα το οποίο για τέτοιου είδους ζώα ενέχει άμεσο κίνδυνο για την ζωή του παρευρισκομένου εκεί προσωπικού που είναι επιφορτισμένο να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

Και αν για εσάς ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ της Π.Φ.Π.Ο. οι ανθρώπινες ζωές του κτηνιάτρου των δύο φροντιστών μας και του ιδρυτή του Πάρκου που ήταν εκεί είναι ασήμαντες για εμάς δεν είναι.

Το βάρος της τραγικής αλλά απόλυτα σωστής απόφασης που πήραμε βάσει των όσων προβλέπει το πρωτόκολλο ασφαλείας βαραίνει εμάς. Το πόσο εύκολη ήταν μια τέτοια απόφαση το γνωρίζουν οι άνθρωποι που τα μεγάλωσαν για πάνω από μια δεκαετία και βρέθηκαν σε αυτήν τη πολύ δυσάρεστη θέση.

Η Τζένη και ο Σπόττυ ήταν από τους πιο παλιούς και αγαπητούς κατοίκους του Πάρκου μας. Εμείς θα τους θυμόμαστε με αγάπη. Είχαν πολύ από αυτή στην ζωή τους.

Όσο για την αναγκαιότητα της ύπαρξης ζωολογικών πάρκων είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας και θα συνεχίσουμε να το επιτελούμε με παρρησία ως ένας από τους σημαντικότερους φορείς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα όσο και αν αυτό ενοχλεί την ΠΦΠΟ και τους υπόλοιπους «επαγγελματίες» φιλόζωους.

Το προσωπικό και η διοίκηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

ΥΓ. Θα περίμενε κανείς από ένα βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου πριν κάνει μια ερώτηση να ασχοληθεί λίγο παραπάνω, να μελετήσει υπεύθυνα ένα ζήτημα, να απευθυνθεί σε ειδικούς και να ρωτήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους. Φαίνεται όμως ότι στο βωμό της ικανοποίησης μιας μερίδας του εκλογικού του ακροατηρίου (έρχονται και εκλογές) αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες. Σημασία έχει να φανούμε «φιλόζωοι».

Ο κ. Αμυράς έχει κάθε δικαίωμα προφανώς εκ του θεσμικού του ρόλου να ρωτήσει ότι θέλει τους αρμόδιους φορείς που εποπτεύουν το Πάρκο. Για το τρίτο σκέλος της ερώτησης του όμως «Για ποιο λόγο δεν προτιμήθηκε η τακτική της αναισθησίας για την εξουδετέρωση των ζώων;» τον καλούμε να έρθει στο Πάρκο και να την κάνει κοιτώντας στα μάτια τους 4 ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί και των οποίων η ζωή είναι μάλλον δευτερεύουσας σημασίας για αυτόν.

Προς ενημέρωση του ωστόσο όμως του κοινοποιούμε την επιστολή της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων & Ενυδρείων) σε σχέση με το περιστατικό με τα τζάγκουαρ μας.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (ΕΑΖΑ)

H Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (EAZA), προσεγγίστηκε για να σχολιάσει την αντίδραση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, μέλους της ΕΑΖΑ, αναφορικά με την διαφυγή των δύο τζάγκουαρ από το χώρο τους, τον Νοέμβριο του 2018. Η EAZA επιθυμεί να αποσαφηνίσει τη στάση της στο θέμα της χρήσης θανατηφόρων μέσων για την προστασία των επισκεπτών, των κατοίκων και των μελών του προσωπικού.

1. Ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή της διαφυγής δυνητικά θανατηφόρων ζώων, είναι αδύνατο να προβλεφθούν όλες οι πιθανές περιστάσεις και, περιστασιακά, τα ζώα αυτά μπορεί να διαφύγουν από τους χώρους τους προκαλώντας έναν πραγματικό κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου σε άτομα που βρίσκονται στο χώρο.

2. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ένα επικίνδυνο ζώο να προκαλέσει τραυματισμό ή θάνατο στους επισκέπτες, στα μέλη του προσωπικού, στο προσωπικό έκτακτης ανάγκης και εκτός των ορίων του Πάρκου, στους κατοίκους της περιοχής. Οι αντιδράσεις σε τέτοιες καταστάσεις διαφέρουν αναγκαστικά από Πάρκο σε Πάρκο λόγω των απαιτήσεων των τοπικών υπηρεσιών άμεσης δράσης. Ωστόσο, όλες αυτές οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο χρήσης θανατηφόρων μέσων.

3. Η θανατηφόρος παρέμβαση επιλέγεται από την διοίκηση του ζωολογικού πάρκου ή την τοπική αστυνομία (ανάλογα με την τοπική νομοθεσία) όταν η απειλή για τους ανθρώπους είναι άμεση. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι μέθοδοι χημικής σύλληψης, όπως τα βελάκια αναισθητικού, δεν αντιπροσωπεύουν μια πλήρως αξιόπιστη μέθοδο για τον έλεγχο της απειλής ως αποτέλεσμα μιας διαφυγής. Η επίδραση των αναισθητικών φαρμάκων διαφέρει από ζώο σε ζώο και ανάλογα με τις περιστάσεις. Οι σκοπευτές μπορεί να μην είναι σε θέση να ρίξουν ένα βέλος με ακρίβεια, που θα εξασφαλίζει ότι το ζώο είναι ακινητοποιημένο. Τα φάρμακα μπορεί να μη δράσουν αρκετά γρήγορα για να εμποδίσουν ένα ζώο να σκοτώσει ή να τραυματίσει σοβαρά ένα άτομο που συναντά. Πράγματι, η χημική σύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν το ζώο δεν δημιουργεί άμεση απειλή, συνήθως όταν έχει ήδη περιοριστεί.

4. Η EAZA επιβάλλει στα ζωολογικά πάρκα που θεωρούνται υπεύθυνα για την εξουδετέρωση ζώων, όπου κρίνεται απαραίτητο, τα όπλα να φυλάσσονται με ασφάλεια, αλλά να είναι διαθέσιμα γρήγορα, εάν χρειαστεί. Τα ζωολογικά πάρκα πρέπει επίσης, να αποδείξουν ότι διαθέτουν προσωπικό στο χώρο που είναι εξειδικευμένο για να πυροβολεί και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τοπικής τους αρχής.

5. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι πιστοποιημένο μέλος της EAZA και επιθεωρήθηκε από το Πρόγραμμα Πιστοποίησης EAZA το 2017. Η ομάδα ελέγχου, η Επιτροπή για τη σύνθεση των μελών και Δεοντολογίας και το Συμβούλιο της EAZA ήταν ικανοποιημένοι από το γεγονός, ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ανταποκρίνεται στα πρότυπα που απαιτούνται από την EAZA, πέραν των απαιτήσεων της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ζωολογικά Πάρκα.

6. Σε κάθε περίπτωση όπου οι άνθρωποι και τα δυνητικά επικίνδυνα ζώα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, είτε σε ζωολογικά πάρκα, είτε σε δράσεις προστασίας στο πεδίο, ή σε κοινότητες εμβέλειας, ο κίνδυνος και για τα δύο μέρη περιορίζεται από λογικά μέτρα που σχεδόν πάντοτε περιλαμβάνουν την τελευταία επιλογή για χρήση θανατηφόρων μέσων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Πράγματι, στην Ευρώπη υπάρχει συνήθως μια νομική υποχρέωση για κάθε φορέα ή ομάδα με πιθανή έκθεση σε αυτούς τους κινδύνους, να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει θανατηφόρο μέσο εάν χρειαστεί.

7. Η EAZA δεν έχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, κατά τη διάρκεια αυτού του συμβάντος, από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ή κάποιο από τα μέλη του προσωπικού, ήταν εσφαλμένη. Μετά το περιστατικό, το Ζωολογικό Πάρκο επικοινώνησε αμέσως, τόσο με την EAZA, όσο και με τον υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αναπαραγωγής για τα τζάγκουαρ, σύμφωνα με τα πρότυπα βέλτιστης διαχείρισης.

David Williams-Mitchell
EAZA Director of Communications and Membership

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ