Απεργία την Πρωτομαγιά

Ποιος είναι αρμόδιος για το κλάδεμα των δέντρων; ΔΕΔΔΗΕ: Με άδεια του δασαρχείου - ΚΕΔΕ: Δεν ευθύνονται οι δήμοι

Ποιος είναι αρμόδιος για το κλάδεμα των δέντρων; ΔΕΔΔΗΕ: Με άδεια του δασαρχείου - ΚΕΔΕ: Δεν ευθύνονται οι δήμοι Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την ώρα που 7.000 νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, συνεχίζεται το πινγκ-πονγκ των ευθυνών για την κοπή δέντρων και κλαδιών, τα οποία έπεσαν πάνω στα καλώδια λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Κάθε χρόνο το κλάδεμα των δέντρων που γειτνιάζουν με καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιείται με άδεια από το Δασαρχείο. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απευθύνει κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ προς τα Δασαρχεία και τους Δήμους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σχετική άδεια και να προσδιοριστεί το σημείο απόθεσης των κλαδιών σε κάθε περιοχή.

Η διαδικασία είναι τυπική και η άδεια δίνεται κάθε χρόνο, αναφέρει ο Διαχειριστής. «Απαραίτητα πρέπει τα δένδρα που έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, ώστε να τηρούνται τα όρια ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της επιχείρησης», αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η διαδικασία βασίζεται σε Κανονισμό του 1967 για την «Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η άδεια ζητείται στις αρχές του έτους προκειμένου να ακολουθήσει το κλάδεμα την άνοιξη.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ η επαφή ή γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες ενώ ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από δένδρα ή κλαδιά μειωμένης αντοχής (π.χ. από πυρκαγιές) που πέφτουν στα σύρματα σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις).

Για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας) γίνεται αποψίλωση των χόρτων γύρω από τους στύλους των γραμμών που βρίσκονται μέσα σε δάση.

ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι δεν φέρουν ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο δέντρων στις γραμμές

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η ΚΕΔΕ, αναφέροντας ότι οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή το κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών ενέργειας.

Αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281. Οι Δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους», αναφέρει ακόμη η ΚΕΔΕ.

«Άλλωστε και με πρόσφατο (15.01.2021) έγγραφο προς τους Δήμους και Δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά αυτό ακριβώς, καθώς και την υπόδειξη χώρου εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει«, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Ακόμη η ΚΕΔΕ τονίζει ότι δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων, ενώ παράλληλα τονίζει: «Αντικειμενικά, οι Δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλο αυτό τον στόλο των μηχανημάτων, για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλο εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών».

Τέλος, η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι τόσο εύκολη ή προφανής η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματος.

«Ακόμη πάντως κι αν ένας Δήμος κρίνει ότι κάποιο δέντρο πρέπει να κοπεί, αυτό δεν είναι εύκολο. Αφού ξεπεράσει τα πάσης φύσεως προβλήματα με τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να προηγηθούν μια σειρά από ενέργειες όπως αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ή άδεια από το οικείο Δασαρχείο για τη διάθεση της ξυλείας κλπ. Συνεπώς ακόμη και στον τομέα της πρόληψης, τα εμπόδια είναι πολλά», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ