Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Παρασκευή η ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού» για τις μετακινήσεις προς τα νησιά, ενώ ανακοινώθηκε η αύξηση πληρότητας στα ακτοπλοϊκά πλοία. 

 

Το πράσινο πιστοποιητικό ισχύει τόσο για τις ακτοπλοϊκές όσο και για τις αεροπορικές μετακινήσεις ενώ εξαιρούνται η Λευκάδα, η Σαλαμίνα και η Εύβοια. 

 

Κάθε πολίτης που επιθυμεί να ταξιδεύσει θα πρέπει να έχει: είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 μέρες μετά την 2η δόση), είτε τεστ pcr 72 ωρών, είτε rapid test, είτε self-test 24 ωρών, είτε αποδεικτικό νόσησης. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

 

Διευκρινιστικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

 

Αύξηση πληρότητας 

 

Την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από σήμερα στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες, ανακοίνωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο BLUE STAR DELOS με αφορμή το άνοιγμα των μετακινήσεων προς τα νησιά.

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε ότι 80% στην πληρότητα των επιβατών ισχύει και στα ταχύπλοα, εφόσον βέβαια διαθέτουν ειδικά φίλτρα. Τόνισε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε στην αναθεώρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με βάση και τα νέα εργαλεία που είχε στη διάθεσή του, ενώ πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα που δόθηκε στον εμβολιασμούς των κατοίκων των νησιών δημιούργησε ένα περιβάλλον αυξημένης ασφάλειας.

 

Ο κ. Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι των στελεχών του Λιμενικού Σώματος θα είναι συνεχείς και πάνω στα πλοία και στα λιμάνια, ενώ κάλεσε πληρώματα και επιβάτες να τηρήσουν με απόλυτη συνέπεια τα περιοριστικά μέτρα.

 

Το BLUE STAR DELOS αναχώρησε σήμερα το πρωί για Πάρο, Νάξο, Ίο,  Σαντορίνη με 700 επιβάτες και 160 οχήματα. 
 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr