ΠΦΣ προς φαρμακοποιούς: Μην προμηθευτείτε διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

ΠΦΣ προς φαρμακοποιούς: Μην προμηθευτείτε διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάλεσε τους φαρμακοποιούς να μην προμηθευτούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, παραπέμποντας στα όσα έχει δηλώσει σχετικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό είχε εξηγήσει αναλυτικά γιατί δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό τα ειδικά τεστ αντισωμάτων σε αυτήν τη φάση της επιδημίας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι τα εν λόγω τεστ δεν είναι διαγνωστικά της νόσου και εξήγησε: «Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Ένα αρνητικό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει λάθος μηνύματα, ότι δεν έχεις κάτι, δεν έχεις τον ιό, και μετά να υιοθετήσεις ανεύθυνη συμπεριφορά».

«Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι' αυτήν τη φάση της επιδημίας» υπογράμμισε σχετικά ο κ. Τσιόδρας.

Με βάση τα λεγόμενα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, ο ΠΦΣ συνέστησε στους φαρμακοποιούς να μην προχωρήσουν στην προμήθεια διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό μέχρι νεότερης οδηγίας από την πολιτεία.

Για το ίδιο θέμα ο ΠΦΣ έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, τον πρόεδρο του ΕΟΦ και τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ. Σε αυτήν ζητούν να έχουν διαρκή ενημέρωση για το ζήτημα και, όταν κριθεί κατάλληλη η χρήση τέτοιων τεστ στην κοινότητα, να δοθούν οδηγίες σχετικά με το ποια τεστ είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, πότε είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιηθούν και σε ποιες περιπτώσεις ασθενών.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Πιθανότατα να ήξερε ότι με πέντε μαχαιριές την σκότωνε» κατέθεσε ο ψυχίατρος

Ελλάδα / Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Μάλλον ήξερε ότι με πέντε μαχαιριές την σκότωνε» κατέθεσε ο ψυχίατρος

Ο ψυχίατρος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού που παρακολουθεί τον 40χρονο, σημείωσε πως μέχρι σήμερα δεν έχει πει τίποτα για τη δολοφονία της Κυριακής
LIFO NEWSROOM
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ελλάδα / Δολοφονία στην Αγία Παρασκευή: Το παρελθόν του θύματος με τον σύντροφο της πρώην γυναίκας του - Τι κατέθεσε ο δράστης

Ως ηθικός αυτουργός συνελήφθη η 43χρονη πρώην σύζυγος του καθηγητή που δολοφονήθηκε και ως φυσικός αυτουργός ο 35χρονος σύντροφός της - Τα 3 στοιχεία που οδήγησαν στην εξιχνίαση
LIFO NEWSROOM