Τσιόδρας: Η τροχιά του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει ελεγχόμενη

Τσιόδρας: Η τροχιά του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει ελεγχόμενη Facebook Twitter
Ελεγχόμενη η τροχιά της επιδημίας στην Ελλάδα, δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Η τροχιά του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει ελεγχόμενη, αλλά θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η τροχιά της εθνικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη. Ο καθένας από τη μεριά του οφείλει να βοηθήσει να κρατήσουμε μια εικόνα που θα παραμείνει εντός ελέγχου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια των σημερινών ανακοινώσεων.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο κ. Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί στην Ελλάδα ανήλθαν σε 28, ενώ τα συνολικά κρούσματα έφτασαν τα 966, καθώς εντοπίστηκαν 74 νέες περιπτώσεις.

«Όλοι συμμετέχουμε και κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε ημέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται», τόνισε ο λοιμωξιολόγος, αναφέροντας ως μία από αυτές τις νίκες ότι 4 ασθενείς αποσωληνώθηκαν. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», ενώ κάλεσε όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα να τηρούν την καραντίνα.

«Να επιστήσω την προσοχή σε ανθρώπους που επιστρέφουν από χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, για την ανάγκη αυστηρής καραντίνας. Να αποφύγουμε συμπεριφορές που εκθέτουν τους συμπατριώτες μας σε κίνδυνο. Κανένας μας δεν έχει ανοσία, σιγά- σιγά κάποιοι θα αποκτούν. Η επιστροφή στην πατρίδα δεν σε διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό, ή τη διασπορά του», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Όχι» στα τεστ αντισωμάτων

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε αναλυτικά γιατί δεν συστήνεται σε αυτή τη φάση της επιδημίας να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό τα ειδικά τεστ αντισωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι διαγνωστικά της νόσου.

«Ένα θετικό, μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. «Ένα αρνητικό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο χωρίς, ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει λάθος μηνύματα. Οτι δεν έχεις κάτι, δεν έχεις τον ιό και μετά να υιοθετήσεις ανεύθυνη συμπεριφορά. Μπορεί κάλλιστα να έχει κανείς ένα αρνητικό τέτοιο τεστ, ιδιαίτερα στην οξεία φάση της νόσου», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημίας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα, από τα πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν αυτή την περίοδο την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση- στο μέλλον- αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα, για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς λόγους.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM