Παρέμβαση εισαγγελέα για το έντομο που κατατρώει το δάσος του Σέιχ Σου.

Παρέμβαση εισαγγελέα για το έντομο που κατατρώει το δάσος του Σέιχ Σου. Facebook Twitter
2

Προκαταρκτική εξέταση διενεργεί ο Πταισματοδίκης Θεσσαλονίκης διερευνώντας τυχόν ποινικές ευθύνες για το πρόβλημα με το φλοιοφάγο έντομο που έχει προσβάλλει  με καταστροφικά αποτελέσματα το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.

Την έρευνα παρήγγειλε η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που υπέβαλε προ ημερών δικηγόρος της Θεσσαλονίκης.

Στην παραγγελία της, η εισαγγελέας, ζητά να διεξαχθεί πραγματογνωμοσύνη από δασολόγο-δασοπόνο, ο οποίος θα κληθεί να διερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν την εμφάνιση του εντόμου με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda, όπως επίσης τυχόν παραλείψεις ή ολιγωρία από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών στην έγκαιρη αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου.

Παρέμβαση εισαγγελέα για το έντομο που κατατρώει το δάσος του Σέιχ Σου. Facebook Twitter

Το αδίκημα που ερευνάται, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, είναι αυτό της υποβάθμισης περιβάλλοντος δια παραλείψεως.

Το έντομο καταστροφέας των πεύκων στο Σέιχ Σου αναφέρθηκε στην επικαιρότητα τον περασμένο μήνα και είχε μεταδοθεί από την εφημερίδα Μακεδονία πως νέκρωσε 3.500 χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης, δηλαδή πάνω από το 1/10 της συνολικής επιφάνειας που καλύπτει.

Παρέμβαση εισαγγελέα για το έντομο που κατατρώει το δάσος του Σέιχ Σου. Facebook Twitter

Το πρόβλημα  εντοπίζεται σε δέκα σημεία του δάσους ενώ έχει αλλάξει το φυσικό τοπίο, καθώς το χρώμα των δένδρων που έχουν αποφλοιωθεί έχει μετατραπεί σε πορτοκαλί, παραπέμποντας σε εικόνα φθινοπώρου.

Το είδος Tomicus piniperda προσβάλλει κυρίως τα πεύκα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό -όπως τα νεαρά- και τα ξηραίνει με ταχείς ρυθμούς, ενώ η διάδοσή του από δένδρο σε δένδρο, ιδίως την άνοιξη, είναι πολύ εύκολη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι εντονότερο εκεί που υπάρχει πυκνή βλάστηση.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

13ο Thessaloniki Pride:

Ελλάδα / 13ο Thessaloniki Pride: Η μεγαλύτερη γιορτή της βόρειας Ελλάδας για την αγάπη, τη συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιστρέφει

Το 13ο Thessaloniki Pride θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16 Ιουνίου και θα κορυφωθεί το Σάββατο 21 Ιουνίου 2025, με τη μεγάλη παρέλαση που θα ξεκινήσει από τον Λευκό Πύργο.
LIFO NEWSROOM
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Γλυκός, δοτικός και ευαίσθητος», κατέθεσαν Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δούκα

Ελλάδα / Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Γλυκός, δοτικός και ευαίσθητος», κατέθεσαν Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δούκα

«Οι καταγγελίες μου φαίνονται λίγο εξωπραγματικές», ανέφερε η Χριστίνα Παππά - «Δεν τον έχω ικανό να διαπράξει αυτά που έχει κατηγορηθεί. Δεν το πιστεύω», είπε η Φαίδρα Δούκα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η κλιματική αλλαγή ουσιαστικά δυσχαιρένει το πρόβλημα, καθώς έντομα που ζούσαν σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη αποκτούν αντοχές απέναντι σε είδη που βρίσκονται βορειότερα.