Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών αύριο- Ελεύθερη η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών αύριο- Ελεύθερη η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Με ελεύθερη είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους θα εορταστεί αύριο, Κυριακή, η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.Αυτό θα ισχύσει για τις επισκέψεις σε υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς είναι οι μόνοι χώροι πολιτισμού που είναι ανοιχτοί αυτή τη στιγμή, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου και μετρά 38 χρόνια. Αποτελεί πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών- ICOMOS, η οποία προτάθηκε κατά τη Γενική Συνέλευσή του στην Τυνησία το 1982 και εγκρίθηκε με σχετικό ψήφισμα της UNESCO τον επόμενο χρόνο.

 

Στόχος αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της πολιτείας για τα πολιτιστικά αγαθά, υλικά και άυλα, αλλά και για την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

 

Κάθε χρόνο επιλέγεται από το ICOMOS ένας κοινός θεματικός άξονας εορτασμού, ενίοτε εμπνευσμένος από την πολιτιστική επικαιρότητα, με βάση τον οποίο οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο δράσεις ανάλογα με το πολιτιστικό απόθεμα της κάθε χώρας.

 

Φέτος το θέμα έχει τίτλο «Σύνθετο Παρελθόν. Πολύμορφο Μέλλον» (Complex Past: Diverse Futures). Αναφέρεται στην ανάγκη αμερόληπτης προσέγγισης και ερμηνείας του παρελθόντος και στην ισότιμη προσέγγιση όλων των επιτευγμάτων της ανθρώπινης δημιουργίας.Επίσης, σχετίζεται με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Δράση Δεκαετίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο πλαίσιο της οποίας προωθούνται θέματα πολιτιστικής και κοινωνικής ποικιλομορφίας και ισότητας δικαιωμάτων των φύλων.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ