Ο Δημήτρης Φιλίππου νέος πρόεδρος του ΕΟΦ

Ο Δημήτρης Φιλίππου νέος πρόεδρος του ΕΟΦ Facebook Twitter
0

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε, από την αρμόδια επιτροπής της Βουλής, ο διορισμός του Δημήτρη Φιλίππου στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε πως ο στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του ΕΟΦ σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, καθώς και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά αλλά και η ενίσχυση των θυγατρικών εταιρειών του Οργανισμού με συγχωνεύσεις και συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης.

Επίσης, ανέφερε ότι «ο ΕΟΦ μπορεί να αποτελέσει πύλη για τις χώρες που θα θέλουν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά», για να προσθέσει πως αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση η προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών ώστε να αποκτήσει η χώρα κεντρικό ρόλο στην έρευνα.

Για τις τιμές των φαρμάκων, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα απλό και διάφανο σύστημα, το οποίο θα δίνει έμφαση στο κομμάτι της αποζημίωσης. Ως προς το ίδιο ζήτημα, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε πως ο στόχος είναι η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση αλλά και η ηλεκτρονική αξιολόγηση του συστήματος, ώστε να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο θα υπηρετήσει αρτιότερα το δημόσιο συμφέρον ο υπολογισμός των τιμών των φαρμάκων.

«Αποδέχθηκα την πρόταση με πλήρη συναίσθηση ότι δεν μπορώ να καλύψω όλο το επιστημονικό πεδίο που είναι χαοτικό. Θα σταθώ στο οργανωτικό. Για να μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε τη δαπάνη και τους πόρους χρειάζεται μία μαθηματική εξίσωση», υπογράμμισε ο κ. Φιλίππου, ενώ μίλησε και για την κοινωνική αποστολή του ΕΟΦ: «Με θίγουν ως άνθρωπο να περιμένει ο καρκινοπαθής στην ουρά για το φάρμακό του ή να μην υπάρχει σε ένα χωριό ένα απλό παυσίπονο».

Αναφορά έγινε και στη διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων με τόσο τον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ όσο και τον υφυπουργό Υγείας να τονίζουν πως χρειάζεται ένα ελεγκτικό πλαίσιο ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της παράτυπης προώθησης φαρμάκων.

Ο Δημήτρης Φιλίππου είναι χειρουργός στο επάγγελμα, ενώ το 2019 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Ανατομικής και Χειρουργικής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ ορίστηκε με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ψήφισαν «παρών» και «όχι» το ΜέΡΑ25.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ