Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ: Εργαζόμενοι και ασθενείς με εγκαύματα από ακτινοβολία UV σε χειρουργείο

Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ: Εργαζόμενοι και ασθενείς με εγκαύματα από ακτινοβολία UV σε χειρουργείο Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Σοβαρό περιστατικό έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία σημειώθηκε τη Δευτέρα 5 Μαΐου στο Νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ», κατά τη διάρκεια τριών χειρουργικών επεμβάσεων, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι και ασθενείς να παρουσιάσουν εγκαύματα, ακόμη και 2ου βαθμού.

Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», το περιστατικό συνέβη στο πλαίσιο της προσωρινής μεταστέγασης χειρουργικών αιθουσών του «Αγίου Σάββα» στο «ΕΛΠΙΣ», λόγω εργασιών ανακαίνισης. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην επιστολή τους, η διαδικασία έγινε χωρίς επαρκή ενημέρωση και με πλήρη προχειρότητα εκ μέρους της διοίκησης και του υπουργείου Υγείας.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετείχε στις επεμβάσεις υπέστη εγκαύματα σε μάτια και σώμα από παρατεταμένη έκθεση σε ακτινοβολία UV, για την παρουσία της οποίας δεν είχαν ειδοποιηθεί. Το ίδιο συνέβη και με τους ασθενείς που υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση, αναφέρει ο Σύλλογος.

Αρκετοί εργαζόμενοι εμφάνισαν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες και άλλες παρενέργειες, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τόσο του προσωπικού όσο και των ασθενών.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ζητά:

  • Το περιστατικό να χαρακτηριστεί και να δηλωθεί ως εργατικό ατύχημα σε όλες τις αρμόδιες αρχές.
  • Να ενημερωθεί άμεσα ο ιατρός εργασίας και να καταχωρηθεί το συμβάν στους φακέλους των εμπλεκόμενων εργαζομένων.
  • Να εξεταστούν όλοι οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς από τις απαιτούμενες ιατρικές ειδικότητες, ώστε να διαπιστωθούν τόσο οι άμεσες όσο και οι μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία τους.
  • Να ελεγχθούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες από ειδικό τεχνικό κλιμάκιο και να πιστοποιηθεί η καταλληλότητά τους για ασφαλή λειτουργία.

Το περιστατικό έρχεται λίγες ημέρες μετά το αντίστοιχο συμβάν στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου ασθενής υπέστη σοβαρά εγκαύματα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Οι επαναλαμβανόμενες καταγγελίες εγείρουν ερωτήματα για την επάρκεια των μέτρων ασφάλειας και τον τρόπο διαχείρισης του υγειονομικού εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ”

Προς: Πρόεδρο ΔΣ – Διοικητή Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Θέμα: Εργατικό Ατύχημα σε χειρουργική αίθουσα του ΕΛΠΙΣ για εργαζόμενους του ΓΑΟΝΑ Ο Άγιος Σάββας

Δεν έχει περάσει παρά μόνο λίγος καιρός από την ανακοίνωση-καταγγελία του Σωματείου μας για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από την πλευρά της Διοίκησης του νοσοκομείου, της 1ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας η διαδικασία μετεγκατάστασης της λειτουργίας των χειρουργείων του νοσοκομείου κατά το κρίσιμο διάστημα εκτέλεσης εργασιών αναβάθμισης των αιθουσών του νοσοκομείου μας! Επίσης με το Υπ. Αριθμ. Πρωτοκόλλου 5104/03/04/2025 έγγραφό μας επισημαίναμε τα τεράστια κενά ασφαλείας και καταγράψαμε συγκεκριμένα ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας που περιγράφονταν στο Μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ 1ης ΥΠΕ, ΓΑΟΝΑ Άγιος Σάββας και ΕΛΠΙΣ για την πραγματοποίηση χειρουργικών πράξεων των κλινικών του νοσοκομείου μας σε αίθουσες του ΕΛΠΙΣ. Στο έγγραφο αυτό δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση.

Παρόλο που το σωματείο μας είχε προειδοποιήσει για άλλη μια φορά δεν λήφθηκαν υπόψιν σας οι ανησυχίες μας.

Το σοβαρό περιστατικό που συνέβη την Δευτέρα 05/05/2025 κατά την διάρκεια των 3 χειρουργείων που πραγματοποιήθηκαν από εργαζόμενους του νοσοκομείου μας σε αίθουσα του ΕΛΠΙΣ είχε ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι (αναμμένη λάμπα UV, χωρίς ειδική σήμανση, για πάνω από 11 ώρες) να πάθουν ηλιακά εγκαύματα στα μάτια τους και σε άλλα μέρη του σώματός τους, οι συνάδελφοι που βρίσκονταν στην αίθουσα, μέχρι και 2ου βαθμού και να εκτεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ακτινοβολία UV. Τα ίδια ισχύουν και για τους ασθενείς. Επίσης, πολλοί συνάδελφοι παραπονιούνται για πονοκεφάλους, ζαλάδες και άλλες επιπλοκές και παρενέργειες και την επόμενη μέρα που λειτούργησε η συγκεκριμένη αίθουσα αλλά και από την αρχή της λειτουργίας των χειρουργείων στο ΕΛΠΙΣ.

Ζητάμε:

  1. Να χαρακτηριστεί το ατύχημα ως ΕΡΓΑΤΙΚΟ και να δηλωθεί προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ως τέτοιο για όλους τους εμπλεκόμενους εργαζόμενους καθ όλη την διάρκεια της ημέρας!
  2. Να ενημερωθεί ο Ιατρός Εργασίας και να σημειωθεί το ατύχημα στους φακέλους όλων των συναδέλφων. 3. Να εξεταστούν όλοι οι συνάδελφοι και οι ασθενείς, από όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες για τις βραχυπρόθεσμες αλλά και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους.
  3. Να ελεγχθούν όλες οι αίθουσες, από ειδικό κλιμάκιο και να πιστοποιηθεί η καταλληλόλητά τους ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία τους.

Καλούμε την Διοίκηση του νοσοκομείου, την 1η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να αναλάβουν όλη την ευθύνη για το ατύχημα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών σε κάθε χώρο και για κάθε λειτουργία του νοσοκομείου για τώρα και το μέλλον.

Για το Δ.Σ.

Πατρικίου Κατερίνα».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετς: Βίντεο από την στιγμή που ΙΧ στο οποίο βρέθηκε σορός άνδρα τυλίγεται στις φλόγες

Ελλάδα / Μετς: Βίντεο από την στιγμή που το αυτοκίνητο στο οποίο βρέθηκε σορός άνδρα τυλίγεται στις φλόγες

ο όχημα, το οποίο έφερε ξένες πινακίδες, φέρεται να ήταν σταθμευμένο για αρκετό καιρό στο σημείο, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής
LIFO NEWSROOM
Κτηματολογικά γραφεία: Σε αργία οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου που εμπλέκονται στο κύκλωμα

Ελλάδα / Κτηματολογικά γραφεία: Σε αργία οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου που εμπλέκονται στο κύκλωμα

Με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά, το κύκλωμα προχωρούσε στην κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση αιτημάτων έκδοσης εγγράφων και πιστοποιητικών σε Κτηματολογικά Γραφεία
LIFO NEWSROOM