Μόσιαλος: Πιθανό να ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα

Μόσιαλος: Πιθανό να ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα Facebook Twitter
0

Πληθαίνουν οι αναφορές για νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα, μετά το χθεσινό όπου η Ελλάδα κατέγραψε για πρώτη φορά 667 νέες περιπτώσεις Covid-19 σε 24 ώρες. 

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε πως είναι πιθανή μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση σήμερα. 

«Είναι πιθανό να ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σήμερα. Χρειάζεται επομένως μεγάλη προσοχή. Πολιτεία, κοινωνικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών και οι πολίτες πρέπει συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας», γράφει μεταξύ άλλων ο καθηγητής. 


Όπως τονίζει, χρειάζεται πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, και επέκταση τους όπου αυτό είναι αναγκαίο, ανάλογα με την επίπτωση της πανδημίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Επίσης μηδενική ανοχή στη διασπορά ψευδών ειδήσεων.»

Συναγερμός σε πολλές περιοχές - Αναβάθμιση στο επίπεδο συναγερμού

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ιωάννινα και η Καστοριά είναι πιθανό να ανέβουν στο κόκκινο από το πορτοκαλί επίπεδο υγειονομικού συναγερμού, ενώ το πρωί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προανήγγειλε την αναβάθμιση και της Θεσσαλονίκης από το κίτρινο στο πορτοκαλί, προειδοποιώντας ότι αν δεν φέρουν αποτέλεσμα τα μέτρα είναι πιθανό το lockdown. 

Οι περιοχές με την μεγαλύτερη έξαρση

 

Ένα βήμα πριν επόμενο επίπεδο είναι η Κόρινθος (από κίτρινο σε πορτοκαλί), οι Σέρρες (από πράσινο σε κίτρινο), ενώ στο «μικροσκόπιο» των αρχών έχει μπει και η Βοιωτία που κατέγραψε τριάντα κρούσματα χθες.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και εκτός, καθώς και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 9μ.μ έως τις 6π.μ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 5.185 διαπιστωμένες ενεργές περιπτώσεις και 6.618 ιχνηλατημένες στενές επαφές τους σε κατ' οίκον περιορισμό. 

Χθες, ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία ήταν 780.

Κοινός παρανομαστής στις περιοχές με μεγάλη εξάπλωση, είναι οι πολίτες ηλικίας 18-39 χρόνων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, τα άτομα με ενεργό λοίμωξη Covid-19 έχουν μέση ηλικία τα 30 έτη στη Θεσσαλονίκη και τα 33 έτη στην Αττική.

«Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες αυξημένη «συμμετοχή» στην πανδημία φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ηλικιακή ομάδα 40-64 χρόνων, με ποσοστό έως και 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. 

Είναι πιθανό να ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σήμερα. Χρειάζεται επομένως μεγάλη προσοχή. Πολιτεία,...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020


Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ