Μητροπολίτες εγκαλούνται για απειθαρχία προς την Ιερά Σύνοδο για τα μέτρα του Πάσχα

Μητροπολίτες εγκαλούνται για απειθαρχία προς την Ιερά Σύνοδο για τα μέτρα του Πάσχα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EUROKINISSI
0

Μείζον ζήτημα στην Εκκλησία Ελλάδος ανοίγει γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπής, η οποία διαπιστώνει απειθαρχία των Μητροπολιτών Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμά προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα του Πάσχα.

Η Συνοδική Επιτροπή  επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας ageliaforos, προχώρησε στον σχηματισμό φακέλων κατά των δύο Μητροπολιτών επειδή:

α) δεν πειθάρχησαν στα υγειονομικά μέτρα, που είχαν αποφασιστεί κατά την περίοδο του Πάσχα για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού,

β) με επιστολές τους κλονίζουν την ενότητα της Εκκλησίας Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε διορθόδοξα ζητήματα και αμφισβητούν τα κανονικά (Ουκρανικό) προνόμια Του.

Αφού μελέτησε την υπόθεση, η αρμόδια Επιτροπή προχώρησε στον σχηματισμό φακέλων κατά των δύο Μητροπολιτών και εισηγείται, μεταξύ άλλων, την παραπομπή τους για:

- Καταφρόνηση της προϊσταμένης εκκλησιαστικής Αρχής,

- Απειθαρχία

- Θεολογική πλάνη

- Ηθική αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.

Μητροπολίτες εγκαλούνται για απειθαρχία προς την Ιερά Σύνοδο για τα μέτρα του Πάσχα Facebook Twitter
Mέρος του εγγράφου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων. Πηγή: ageliaforos.com

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 11 και 12 Μαΐου 2021 συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Ελλάδος και συζήτησε μεταξύ άλλων την συμπεριφορά των δύο Μητροπολιτών, σε σχέση με τον εορτασμό της περιόδου του Πάσχα.

Στο Δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε, σημειωνόταν ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέθεσε τις σχετικές αποφάσεις της ως εξής:

Α. Προέβη σε μία εκτενή θεώρηση των κατά την παρελθούσα Πασχάλιο περίοδο συμπεριφορών και πειθαρχίας των παντός βαθμού Κληρικών προς τις Αποφάσεις Αυτής της Συνεδρίας της 20ής Απριλίου 2021, ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και εξέφρασε την πικρία και αποδοκιμασία Της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις.

Β. Γι’ αυτό και μετά πολλής θλίψεως απεφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω Αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Γ. Μετά λύπης ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου διεπίστωσε, και συναπεδέχθησαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς, ότι ιδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, και μέσω νεωτέρου κειμένου του προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, καταφέρεται εναντίον των Αποφάσεων Αυτής, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό Της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Με βάση τις ημερομηνίες προκύπτει ότι στην συγκεκριμένη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξουσιοδότησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να στείλει προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου την γνωστή επιστολή για τον Μητροπολίτη Μόρφου, Νεόφυτο, η οποία αναγνώστηκε στην Ι.Σ της Εκκλησίας Κύπρου, κατά την συνεδρίασή της, στις 8 παρελθόντος Ιουνίου.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ