Με «βραχιολάκι» θα μπορούν να αποφυλακίζονται και για βαριά κακουργήματα

Με «βραχιολάκι» θα μπορούν να αποφυλακίζονται και για βαριά κακουργήματα Facebook Twitter
5

Τη δυνατότητα αποφυλάκισης με «βραχιολάκι» και περιοριστικούς όρους για καταδικασθέντες για κακούργημα φέρεται να  προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά στην επέκταση του «νόμου Παρασκευόπουλου» μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με την τροπολογία, κρατούμενοι που εκτίουν ποινή κάθειρξης για ειδεχθή και με ηθική απαξία αδικήματα και συγκεκριμένα ανθρωποκτονία από πρόθεση, αρπαγή, εμπόριο ανθρώπων, εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας, κατάχρηση σε ασέλγεια, πορνογραφία ανηλίκων, μαστροπεία, σωματεμπορία και ληστεία, «εφόσον έχουν εκτίσει τα τμήματα των ποινών που ορίζει η τροπολογία (σ.σ. δεν έχουν υπάρξει αλλαγές) απολύονται κατόπιν αίτησής τους προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης (σ.σ. εφόσον υποπέσουν σε νέο αδίκημα).

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το «βραχιολάκι», παρά τις αρχικά υψηλές προσδοκίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν είχε «απήχηση» στους κρατουμένους και όπως εκτιμούν αρμόδιοι αξιωματούχοι η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει συν τοις άλλοις στόχο να «ενεργοποιήσει» τη χρήση του.

Πέραν του αδικήματος της αποπλάνησης ανηλίκου που εξαιρείτο των ευεργετικών διατάξεων, «εκτός» της χρήσης του «νόμου Παρασκευόπουλου» τίθενται με την τροπολογία τα κακουργήματα της αρπαγής ανηλίκων, του βιασμού, της αποπλάνησης παιδιών, της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, καθώς και της ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής.

Σχετικά με το ύψος της ποινής που θα πρέπει να έχει εκτιθεί προκειμένου να γίνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων, δεν υπάρχουν αλλαγές και ισχύουν τα προβλεπόμενα μέχρι σήμερα. 

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ