Μαγιορκίνης: Δεν θα υπάρξει ανοσία της αγέλης - «Σε 3 μήνες μπορούν να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν»

Μαγιορκίνης: Δεν θα υπάρξει ανοσία της αγέλης - «Σε 3 μήνες μπορούν να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν» Facebook Twitter
0

Στο σενάριο της ανοσίας της αγέλης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης

Όπως εξήγησε στην πρωινή εκπομπή του Open ο καθηγητής, «ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό σε τέτοιο επίπεδο όπου ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται».

«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι η αποστειρωτική ανοσία για τον κορωνοϊό δεν είναι κάτι εφικτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Συνεπώς, αυτό το σενάριο τής ανοσίας της αγέλης, δεν υφίσταται και δεν θα επιτευχθεί. Δεν το έχουμε δει και με άλλους κορωνοϊούς. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της Όμικρον».

Ερωτηθείς για το αν μπορεί να κολλήσει ξανά τον κορωνοϊό, μετά από νόσησή του με την Όμικρον, ανέφερε πως «η πιθανότητα είναι πως μετά από τρεις μήνες μπορεί να συμβεί, όμως ακόμη δεν έχουμε στοιχεία γιατί πρέπει να περάσουν περίπου τρεις μήνες από την εμφάνιση της παραλλαγής για να μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τι συμβαίνει». 


Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα, εκτίμησε πως πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα». Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα», όπως είπε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ