Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αναλαμβάνουν από αύριο, Πέμπτη, τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία. 

 

Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, με την ηγεσία του Λιμενικού. Η απόφαση αυτή «διασφαλίζει την πληρότητα στους ελέγχους και κατά συνέπεια τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των επιβατών», σημειώνει το υπουργείο. 

 

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Πλακιωτάκης ζήτησε τη συνεργασία όλων όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοίο. «Παρακαλώ να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας, να ακολουθούν τις υποδείξεις των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος», δήλωσε ο υπουργός. 

 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι επιβάτες- για τη διευκόλυνσή τους- θα πρέπει να βρίσκονται στο λιμάνι τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του πλοίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι όσοι θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο πρέπει να έχουν ολοκληρώσει προ 14 ημερών τον εμβολιασμό τους και να επιδεικνύουν το σχετικό πιστοποιητικό. 

 

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, είτε 72 ωρών σε περίπτωση που πρόκειται για PCR, είτε 48 ωρών αν πρόκειται για rapid test. 

 

Όσοι έχουν νοσήσει, θα πρέπει να διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό που εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ και ισχύει για 180 ημέρες. 

 

Από αυτή την υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους 12-18 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.