Στην αύξηση του αριθμού των νοσηλειών ασθενών με λοίμωξη covid-19 αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας αναφορά για μία φορά ακόμη στη σημασία του εμβολιασμού.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Γώγο παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες κατά 25%-26% την ημέρα με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων.

 

«Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν» ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων», είπε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμα τα επίπεδα.

 

Την ίδια στιγμή, εκτίμησε πως το «κύμα» θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις.

 

Κάνοντας αναφορά στη σημασία του εμβολίου έναντι της covid-19 αναφέρθηκε σε τεκμηριωμένα στοιχεία τα οποία έδειξαν ότι «σε σύνολο 5.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στην εντατική διασωληνωμένοι από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, από αυτούς εμβολιασμένοι ήταν μόνο το 1%». Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε πως η προστασία των εμβολίων από τη βαριά νόσηση είναι εξαιρετικά υψηλή.

 

«Υπάρχει ένα μοντέλο στις ΗΠΑ που λέει ότι το προσεχές διάστημα οι θάνατοι σε 7ημερο μέσο όρο αν ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος θα περάσουν τις 3.000, ενώ αν είναι εμβολιασμένος θα είναι κάτω από 200», κατέληξε ο κ Γώγος.