Δικογραφία για απρόκλητη σωματική βλάβη, απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και απειλή, σχηματίζει το αστυνομικό τμήμα της Κόνιτσας για την υπόθεση των 5 ανήλικων Αφγανών, οι οποίοι έπεσαν θύματα ρατσιστικής βίας.

 

Δράστες της επίθεσης ήταν άγνωστοι κουκουλοφόροι που επιτέθηκαν στους πρόσφυγες με ρόπαλα το βράδυ της Κυριακής, σε γήπεδο μπάσκετ της περιοχής.

 

Όπως έγινε γνωστό, αμέσως μετά την επίθεση που δέχτηκαν οι πέντε πρόσφυγες, έτρεξαν έντρομοι στο αστυνομικό τμήμα και προσπάθησαν να εξηγήσουν στους αστυνομικούς τι είχε συμβεί.

 

Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι που να φτάσει ο διερμηνέας, έδωσε την ευκαιρία στους κουκουλοφόρους να εξαφανιστούν και οι έρευνες της αστυνομίας απέβησαν άκαρπες. Οι αστυνομικοί μετέφεραν τους δύο πρόσφυγες, τον έναν τραυματία και τον δεύτερο σε κατάσταση σοκ, στο Κέντρο Υγείας.

 

Η υπόθεση έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων και του δήμου της Κόνιτσας που καταδικάζουν όσα συνέβησαν σε βάρος των νεαρών προσφύγων.

 

Στην Κόνιτσα φιλοξενούνται πρόσφυγες από το 2008, όταν η περιοχή υποδέχθηκε για πρώτη φορά ανήλικους πρόσφυγες.

 

Το 2016 έγινε η πρώτη πόλη στην περιοχή της Ηπείρου που φιλοξένησε επί δύο και πλέον χρόνια οικογένειες από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες εμπόλεμες ζώνες.

 

Από τον περασμένο Νοέμβριο, ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες μένουν στη Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ με την υποστήριξη του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.