Καρύδης για σεισμό στην Τουρκία: Τα κτίρια τινάχτηκαν στον αέρα, σαν να τους έβαλαν δυναμίτες

Καρύδης για σεισμό στην Τουρκία: Τα κτίρια τινάχτηκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες Facebook Twitter
Φωτ: Twitter Hurriyet
0

Δεν έχει τέλος η αγωνία στην Τουρκία, καθώς διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες για επιζώντες μέσα στα συντρίμμια που άφησαν οι φονικοί σεισμοί.

Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 18.342 άνθρωποι, ενώ οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται καθώς περνούν οι ώρες.

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στο Mega τόνισε ότι «τα κτίρια τινάχτηκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες».

«Αυτό είναι που δίνει την καταστροφή γιατί η κατάρρευση είναι ακαριαία. Δεν ισχύει αυτό που έχουμε μάθει να λέμε όταν αισθανθείς τον σεισμό πήγαινε κάτω από ένα τραπέζι, προσπάθησε να δεις από πριν πού θα πας. Δεν έχεις χρόνο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Βίντεο: Ο Παναγιώτης Καρύδης εξηγεί γιατί διαλύθηκαν τα κτίρια στην Τουρκία

Ο κ. Καρύδης εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετοί παράμετροι που εξηγούν τους λόγους που προκλήθηκαν οι καταρρεύσεις κτιρίων. Όπως τόνισε είναι ζήτημα κτιρίων αλλά παίζει ρόλο και το μέγεθος του σεισμού. «Το μέγεθος του σεισμού είναι πολύ σημαντικό, σημαίνει μεγάλη διάρκεια, δηλαδή κούναγε συνέχεια και εξάντλησε τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας της κατασκευής που ούτως ή άλλως δεν ήταν τόσο ικανή. Όμως αυτός ο ίδιος ο σεισμός ήταν εξαιρετικά μεγάλος, διήρκεσε η ισχυρή του δόνηση περί το 1,5 λεπτό», εξήγησε ο κ. Καρύδης.

Το δεύτερο που σημαίνει μεγάλος σεισμός είναι η έκτασή του πολύ μεγάλη, τεράστια. Και το χειρότερο έγιναν δύο σεισμοί, πάνω από 7,5», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι ήταν και επιφανειακοί σεισμοί.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Λύτρας: Στο αυτοκίνητό τους χτύπησε τη σύζυγό του

Ελλάδα / «Έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο βρίζοντας και μου έριξε την πρώτη μπουνιά»: Σοκάρει η Σοφία Πολυζωγοπούλου για τον ξυλοδαρμό της από τον Λύτρα

«Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι» - Η συγκλονιστική κατάθεση της συζύγου του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα
NEWSROOM