Καπραβέλος: Lockdown για τους ανεμβολίαστους - Χωρίς τεστ ούτε σε λεωφορείο, ούτε σε σούπερ μάρκετ

Καπραβέλος: Χειρότερο το πέμπτο κύμα εάν δεν παρθούν μέτρα – «Lockdown για τους ανεμβολίαστους» Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ASSOCIATED PRESS
0

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για τη μεγάλη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξέφρασε ο Νίκος Καπραβέλος, προειδοποιώντας για αναζωπύρωση της πανδημίας στην περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα περαιτέρω μέτρα.

Παράλληλα, ο Διευθυντής Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, ερωτηθείς για τη μετάλλαξη Όμικρον ανέφερε ότι είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την Δέλτα και πως μολύνει τη φυσική και τεχνητή ανοσία, εκτιμώντας πως αν δεν παρθούν κάποια μέτρα, «κινδυνεύουμε να έχουμε ένα τεράστιο πέμπτο κύμα, χειρότερο από το τέταρτο».

«Εμείς από το καλοκαίρι, με τις πληροφορίες που είχαμε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από τα φημισμένα εργαστηριακά κέντρα για τη μετάλλαξη Δέλτα, είχαμε διαπιστώσει από την πράξη ότι είχαν απόλυτο δίκιο. Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα. Άρα η αναζωπύρωση της πανδημίας, όταν ο ιός θα έβρισκε την ευκαιρία ήταν μπροστά μας. Και το είδαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως είχαν προειδοποιήσει για τον εφιάλτη που έρχεται, απευθύνοντας έκκληση για μέτρα. «Είχαμε πει με μία κραυγή αγωνίας ότι ο εφιάλτης έρχεται, προσέξτε πάρτε μέτρα, δεν είναι να μένετε απαθείς μπροστά σε αυτή τη μετάλλαξη. Τώρα έχουμε πάλι το ίδιο σενάριο. Έχουμε μία άλλη μετάλλαξη (Όμικρον), που είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την Δέλτα, μολύνει τη φυσική και τεχνητή ανοσία, άρα κινδυνεύουμε να έχουμε ένα τεράστιο πέμπτο κύμα, χειρότερο από το τέταρτο, εάν δεν παρθούν κάποια μέτρα», είπε συγκεκριμένα.

Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού, χαρακτηρίζοντάς τον σημαντικό, καθώς όπως είπε, όσες μεταλλάξεις και να έχει κάνει η πρωτεΐνη ακίδας, τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα. Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανησυχία και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας φαίνεται να είναι μπροστά μας, σημείωσε.


«Να αποκλειστούν οι ανεμβολίαστοι από παντού»

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία και να αποσυμφορηθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

«Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα περνάνε τραγικές στιγμές. Έχουν υποβαθμιστεί όλα τα νοσοκομεία. Μία απλή εγχείρηση δεν μπορεί να γίνει, οι λίστες αναμονής των χειρουργείων μακραίνουν. Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου ασχολείται με τα Covid περιστατικά. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι άμεσα», είπε.

Διευκρινίζοντας τα μέτρα που θα έπρεπε να έχει λάθει η Πολιτεία, ανέφερε πως τα  σχολεία θα μπορούσαν να κλείσουν σαν χειμερινές διακοπές. «Έπρεπε ήδη να έχουν κλείσει από σήμερα για να σταματήσει η διασπορά του ιού».

Δεύτερον, τα γήπεδα δεν θα έπρεπε να έχουν θεατές. «Δεν μπορεί το νοσοκομείο να έχει γονατίσει  και οι άλλοι να μαζεύονται χωρίς ίχνος ντροπής στα γήπεδα και σε συνωστισμούς, οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι, και να διασπείρουν τον ιό. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος και μερικοί που ήρθαν τραυματίες στο νοσοκομείο μας, όλοι ήταν ανεμβολίαστοι», σημείωσε.

Παράλληλα, ένα τρίτο μέτρο, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά στην αυστηροποίηση των ελέγχων στις εκκλησίες, σημειώνοντας ωστόσο, πως υπάρχουν υποδειγματικές εκκλησίες.

Τέταρτο βήμα, όπως ανέφερε, πρέπει να είναι η επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών στο δημόσιο, στην εστίαση, στα σώματα ασφαλείας. «Να επεκταθεί, να αυξηθεί το τείχος ανοσίας» διευκρίνισε.

Ένα άλλο μέτρο που θα έπρεπε να έχει παρθεί είναι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. «Να σταματήσει η θεωρία των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων. Κολλάνε και μολύνονται και μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι. Μάσκες παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους», σημειώνοντας πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. «Τα νοσοκομεία έχουν έχουν καταρρεύσει. Δεν μπορεί η Πολιτεία να μείνει απαθής απέναντι σε αυτό που βιώνουμε».

Τέλος, πρότεινε πως πρέπει να γίνει lockdown ανεμβολίαστων από παντού. «Αν δεν έχεις ένα τεστ PCR ή rapid δεν μπαίνεις ούτε στα σούπερ μάρκετ ούτε στα ΜΜΜ», είπε συγκεκριμένα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ