Ηπατίτιδα σε παιδιά: Το πρώτο σύμπτωμα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Το πρώτο σύμπτωμα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, έδωσε συμβουλές στους γονείς αναφορικά με τα περιστατικά ηπατίτιδας που έχουν καταγραφεί σε παιδιά - στο εξωτερικό - και έχουν προκαλέσει ανησυχία. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτώμενος για τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στο πρώτο σημάδι που χρίζει προσοχής.

«Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να κάνει μία ηπατίτιδα, είναι πολλαπλά. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο γονιός, για να δει στο παιδί του, είναι ο ίκτερος» είπε.

Εξήγησε πως ο ίκτερος θα παρατηρηθεί στο μάτι του ανηλίκου, αρχικά. «Στο ασπράδι. Όταν ο ίκτερος είναι 1 - 1,5 μονάδα είναι στο μάτι» συμπλήρωσε, αναφέροντας πως «στις 7 – 10 μονάδες είναι στο δέρμα». 

Συμβούλευσε, ακόμα, να εξετάζουν τα παιδιά στο φως της ημέρας και όχι κάτω από φως λάμπας καθώς κάτω από το «ηλεκτρικό μπορεί να έχει μία υποκίτρινη χροιά το μάτι, ψευδώς». 

Άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι τα εξής: κόπωση, κνησμός, διάρροια, εμετοί. 

Επειδή, όμως, όλα αυτά είναι συμπτώματα που παρουσιάζονται και σε κοινές ιώσεις, οι γονείς πρέπει να προσέχουν κυρίως τoν ίκτερο, επεσήμανε. 

Ζήτησε, επίσης, να μην επικρατεί πανικός και να τρέχουν οι γονείς να κάνουν εξετάσεις στα παιδιά εάν δεν παρατηρήσουν το κιτρινωπό χρώμα στα μάτια τους. 

«Έχει σημασία, όταν διαπιστώνουμε τον ίκτερο, να δράσουμε σύντομα» για να μπορέσει το παιδί να σταματήσει όλες τις δραστηριότητές του και να μην κουράζεται ώστε να «προλάβουμε την εξέλιξη του περιστατικού» κατέληξε. 

Να αναφερθεί πως στη χώρα μας δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο περιστατικό ηπατίτιδας σε παιδί. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ