Η φέτα ανάμεσα στα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα στην Κίνα - Τι προβλέπει η συμφωνία

Η φέτα ανάμεσα στα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα στην Κίνα - Τι προβλέπει η συμφωνία Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ
1

Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, η οποία προβλέπει την προστασία 100 ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, ανάμεσά τους και η φέτα, στην κινεζική αγορά και το αντίστροφο.

To γεγονός επιβεβαίωσαν πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στα εκατό ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η προστασία της Φέτας στην κινεζική αγορά. Μάλιστα επισήμαναν πως στο κείμενο το οποίο πρόκειται να υπογραφεί αύριο, Τετάρτη, θα αναφέρεται ότι μέσα σε οκτώ χρόνια θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Επίσης, όσα προϊόντα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δε θα τους επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

Ούζο, Ελιά Καλαμάτας και Μαστίχα Χίου

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Politico στην ιστοσελίδα του, στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης εκτός από τη φέτα, το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου καθώς και ελαιόλαδα από τη Σητεία Λασιθίου της Κρήτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ωραίες όλες αυτές οι συμφωνίες αλλά θα τις πιστέψω όταν σταματήσω να βλέπω ολλανδικές και ισραϊλινές "φέτες" στα σουπερμάρκετ. Για την ώρα τους σώζει ότι καμία άλλη "φέτα" δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με φέτα.Γιατί αν υπήρχε άλλη εναλλακτική κάνεις δεν θα δεχόταν να αγοράσει το τουβλάκι των 200γρ για 60¥ (€8) ή το κιλό (το φθηνότερο που υπάρχει) για 120¥ (€16) δηλαδή τρεις με πέντε φορές την τιμή που βρίσκεις στην Ελλάδα!Παράλληλα τα κινέζικα προϊόντα φτάνουν στην Ευρώπη με πολύ πιο λογικές υπερτιμήσεις (βλέπε wish) και κατακλύζουν την αγορά.