Δεύτερη πιο «γερασμένη χώρα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Eurostat για την αναλογία πολιτών άνω των 65 ετών σε σχέση με τις παραγωγικές ηλικίες.

 

Το 2017, η αναλογία ηλικιωμένων–νέων διαμορφώθηκε στο 33,6% για τη χώρα μας, ελάχιστα κάτω από την ουραγό Ιταλία με αναλογία 34,8%.


Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε κάθε Έλληνα που είχε συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του αντιστοιχούσαν μόλις τρία άτομα σε «ηλικία εργασίας», μεταξύ 15 και 64 ετών.

 

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στο Λουξεμβούργο (20,5%), στην Ιρλανδία (20,7%), στη Σλοβακία (21,5%) και στην Κύπρο (22,8%) όπου για κάθε ηλικιωμένο άνω των 65 ετών υπάρχουν περίπου πέντε άτομα παραγωγικής ηλικίας. 

 

Ο συγκεκριμένος δείκτης εξάρτησης της τρίτης ηλικίας, αποτυπώνει με τον πλέον άμεσο τρόπο τα δημογραφικά προβλήματα και τις συνέπειες τους στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

 

Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, η αναλογία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 9,7% με τη σταδιακή γήρανση του πληθυσμού να επαναφέρει τη συζήτηση για επέκταση του εργασιακού βίου πέραν των υφιστάμενων ορίων.

 

Σε αντίστοιχες επισημάνσεις είχε προβεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του στις αρχές Απριλίου με τον κρίσιμο δείκτη να καταγράφει την ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση των μικρότερων ηλικιών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr