Γερασμένη χώρα η Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat

Γερασμένη χώρα η Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat Facebook Twitter
2

Δεύτερη πιο «γερασμένη χώρα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Eurostat για την αναλογία πολιτών άνω των 65 ετών σε σχέση με τις παραγωγικές ηλικίες.

Το 2017, η αναλογία ηλικιωμένων–νέων διαμορφώθηκε στο 33,6% για τη χώρα μας, ελάχιστα κάτω από την ουραγό Ιταλία με αναλογία 34,8%.


Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε κάθε Έλληνα που είχε συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του αντιστοιχούσαν μόλις τρία άτομα σε «ηλικία εργασίας», μεταξύ 15 και 64 ετών.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στο Λουξεμβούργο (20,5%), στην Ιρλανδία (20,7%), στη Σλοβακία (21,5%) και στην Κύπρο (22,8%) όπου για κάθε ηλικιωμένο άνω των 65 ετών υπάρχουν περίπου πέντε άτομα παραγωγικής ηλικίας. 

Ο συγκεκριμένος δείκτης εξάρτησης της τρίτης ηλικίας, αποτυπώνει με τον πλέον άμεσο τρόπο τα δημογραφικά προβλήματα και τις συνέπειες τους στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, η αναλογία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 9,7% με τη σταδιακή γήρανση του πληθυσμού να επαναφέρει τη συζήτηση για επέκταση του εργασιακού βίου πέραν των υφιστάμενων ορίων.

Σε αντίστοιχες επισημάνσεις είχε προβεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του στις αρχές Απριλίου με τον κρίσιμο δείκτη να καταγράφει την ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση των μικρότερων ηλικιών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σκ

Ελλάδα / Αράχωβα: Αντιδρά η Ένωση Ξενοδόχων με αφορμή τον φρικτό θάνατο του Όλιβερ - «Δικάζεται μια ολόκληρη κοινωνία»

Το hashtag #CancelArahova, που πρακτικά στιγματίζει τους νόμους σιωπής, οι οποίοι συγκαλύπτουν τον δράστη της φρικτής θανάτωσης του χάσκι, προκάλεσε την αντίδραση του συγκεκριμένου κλάδου επαγγελματιών
NEWSROOM
Τουρισμός και Αρχιτεκτονική: Eνώνοντας τους δύο κόσμους σε ένα μοναδικό συνέδριο

Ελλάδα / Τουρισμός και Αρχιτεκτονική: Eνώνοντας τους δύο κόσμους σε ένα μοναδικό συνέδριο

Κορυφαίοι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, θεσμικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού έδωσαν το "παρών", εδραιώνοντας το μοναδικό τομεακό Συνέδριο για την αρχιτεκτονική και τον τουρισμό στη χώρα
NEWSROOM
Χειμερινοί προορισμοί: Τι πληρότητα θα δούμε φέτος και τι τιμές στα καταλύματα;

Ρεπορτάζ / Χειμερινοί προορισμοί: Τι πληρότητα θα δούμε φέτος και τι τιμές στα καταλύματα;

Επηρεάζουν οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια τις επιλογές των Ελλήνων και, κυρίως, μετά από ένα συναρπαστικό καλοκαίρι, ποια είναι η πραγματική κατάσταση στον λεγόμενο εσωτερικό τουρισμό;
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Αν λάβουμε υπόψιν τον αριθμό των μεταναστών που μπήκαν στη χώρα τα τελευταία 3 χρόνια το πράμα παλατζάρει. Δεν είναι τυχαίο που χώρες με το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα όπως η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν ανοίξει ουσιαστικά τα σύνορα τους.