Γαμήλιες τελετές για straight, gay, ηλικιωμένους κ.λπ.
Εξατομικευμένη είναι μια τελετή που έχει το στυλ που επιθυμούν αυτοί που ζητούν τις υπηρεσίες μου. Κάθε ιστορία ζωής και σχέσης είναι διαφορετική, γιατί γράφεται από διαφορετικούς ανθρώπους. Διαφορετικές προσωπικότητες, άρα διαφορετική κάθε φορά τελετή κάθε φορά.

 

 Αφήνοντας την θέση της ως stage manager στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η 36χρονη Μιχαέλλα Χατζηαγγέλου ίδρυσε πριν μερικούς μήνες το YourCeremony.gr και πλέον οργανώνει τις πιο ξεχωριστές και ιδιαίτερες εξατομικευμένες τελετές γάμου και αγάπης, αποκλειστικά μη θρησκευτικού χαρακτήρα, για ζευγάρια που θέλουν κάτι διαφορετικό για την σημαντικότερη μέρα της ζωής τους από μια απλή επίσκεψη στο Δημαρχείο.


Η ίδια μας εξηγεί καλύτερα!

 

Γαμήλιες τελετές για straight, gay, ηλικιωμένους κ.λπ.
"Ανανέωση όρκων, τελετή ονοματοδοσίας, μια αναδρομή ζωής ενός 90χρονου ανθρώπου, όλα αυτά είναι τελετές Αγάπης. Υπάρχουν πολλές περιστάσεις στην ζωή που μπορεί κάποιος να τις κάνει ιδιαίτερες με μια τελετή."

 

Πώς πήρες την απόφαση να παραιτηθείς και να αφήσεις την δουλειά σου στο Μέγαρο;
Είχα την ανάγκη να τα αλλάξω όλα. Η ζωή είναι σύντομη και πολύτιμη. Για πολλούς πήρα ρίσκο αφήνοντας ένα σίγουρο μηνιαίο εισόδημα μέσα στην κρίση. Για μένα το ρίσκο είναι να μένεις σε μια σχέση που έχει τελειώσει.

 

Μιχαέλλα, τι ακριβώς είναι το yourceremony.gr; Περί τίνος πρόκειται;
Είναι μία πρόταση να γίνουν οι ιδιαίτερες στιγμές μας αλλιώς. Πρόκειται για μια εναλλακτική στην πεπατημένη βιομηχανία των μυστηρίων στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό είναι μια διαδεδομένη επιλογή. Να κάνεις δηλαδή έναν πολιτικό γάμο και μετά να πηγαίνεις όπου θες και κάνεις την τελετή που ονειρεύεσαι. Πρόκειται για be spoken, κατά παραγγελία δηλαδή τελετές μη θρησκευτικού χαρακτήρα.

 

Γαμήλιες τελετές για straight, gay, ηλικιωμένους κ.λπ.
"Το θέμα είναι να μπει στην κουλτούρα του Έλληνα η μη θρησκευτική τελετή, με τον ίδιο φυσικό τρόπο που υπάρχει στο εξωτερικό."

 

Ειδικεύεσαι σε εξατομικευμένες τελετές, και "τελετές αγάπης". Τι σημαίνει αυτό;
Εξατομικευμένη είναι μια τελετή που έχει το στυλ που επιθυμούν αυτοί που ζητούν τις υπηρεσίες μου. Κάθε ιστορία ζωής και σχέσης είναι διαφορετική, γιατί γράφεται από διαφορετικούς ανθρώπους. Διαφορετικές προσωπικότητες, άρα διαφορετική κάθε φορά τελετή κάθε φορά.

Οι τελετές Αγάπης είναι ό,τι περίσταση ξεχωριστή θέλει να δημιουργήσει κάποιος. Ανανέωση όρκων, τελετή ονοματοδοσίας, μια αναδρομή ζωής ενός 90χρονου ανθρώπου, όλα αυτά είναι τελετές Αγάπης. Υπάρχουν πολλές περιστάσεις στην ζωή που μπορεί κάποιος να τις κάνει ιδιαίτερες με μια τελετή.

 

Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα οργάνωσης τελετών μη θρησκευτικού χαρακτήρα;
Το είχα στο μυαλό μου καιρό, γιατί ήθελα να το οργανώσω για τον εαυτό μου, αλλά κανείς δεν ήταν πρόθυμος να διευθύνει μια τελετή για μένα. Αποφάσισα, έτσι, να το κάνω εγώ για τους άλλους.

Με προβλημάτιζε το ότι οι τελετές μου δεν θα είχαν ισχύ για τη πολιτεία, μέχρι που έμαθα πως ούτε στο εξωτερικό έχουν ισχύ... Μου έβαζε φρένο τόσο καιρό κάτι που τελικά ήταν ανούσιο.

Το θέμα είναι να μπει στην κουλτούρα του Έλληνα η μη θρησκευτική τελετή, με τον ίδιο φυσικό τρόπο που υπάρχει στο εξωτερικό.

 

Γαμήλιες τελετές για straight, gay, ηλικιωμένους κ.λπ.

 

Γαμήλιες τελετές για straight, gay, ηλικιωμένους κ.λπ.
"Tο γνωστό "νταβαντούρι του γάμου " έχει συνδεθεί με εικόνες νύφης να έρχεται κορνάροντας, πλακίτσα στο γαμπρό, ανέκφραστους παπάδες, κουβεντολόϊ. Τα λόγια του μυστηρίου έχουν χάσει το νόημα τους."

 

Στην ουσία δηλαδή μιλάμε για wedding planner υπηρεσίες, για πολιτικούς γάμους ή και για σύμφωνα συμβίωσης;
Όχι ακριβώς. Πρωταρχικά η υπηρεσία που προσφέρω είναι η συγγραφή της τελετής. Αλλά αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και για όλο το πακέτο, το αναλαμβάνω με χαρά.


Τι σημαίνει "συγγραφή τελετής", και τι ακριβώς κάνεις εσύ;
Αρχικά συναντώ τους ανθρώπους που έχουν επικοινωνήσει μαζί μου. Συζητάμε το πως γνωρίστηκαν και πώς φαντάζονται την τελετή.

Αφενός γράφω την τελετή η οποία προκύπτει από την εμπειρία μου μαζί τους, από ιστορίες της σχέση τους, από κάτι που έχω διαβάσει και πιστεύω πως τους ταιριάζει.

Αφετέρου, σχεδιάζω μαζί τους τον σκελετό της τελετής. Δηλαδή τη σειρά με την οποία θα γίνουν τα πράγματα. Οι επιλογές είναι απεριόριστες.

 

Γαμήλιες τελετές για straight, gay, ηλικιωμένους κ.λπ.
"Από την άλλη, στον πολιτικό γάμο χάνεις συχνά την ομορφιά της διαδικασίας ενώ μπορούν να γίνουν τόσα όμορφα πράγματα για το ζευγάρι. Πήγαινε, βάλε την υπογραφή κι έλα μετά στο μέρος που αγαπάς να πεις στον άνθρωπο σου γιατί θες να είσαι μαζί του, έλα να το κάνουμε γιορτή! "

 

Γαμήλιες τελετές για straight, gay, ηλικιωμένους κ.λπ.


Συναντάς δηλαδή ζευγάρια που θέλουν μεν το πανηγυρικό-εορταστικό κλίμα που συναντάς σε έναν θρησκευτικό γάμο, αλλά επιθυμούν να παντρευτούν με πολιτικό;
Ναι, γιατί το γνωστό "νταβαντούρι του γάμου ", έχει συνδεθεί με εικόνες νύφης να έρχεται κορνάροντας, πλακίτσα στο γαμπρό, ανέκφραστους παπάδες που συνήθως ούτε που τους ξέρεις, κουβεντολόϊ κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, που ακυρώνουν την ίδια τη διαδικασία. Τα λόγια έχουν χάσει το νόημα τους.

Γίνονται όλα μηχανικά. Αυτά τα κλισέ που ακολουθούν τους θρησκευτικούς γάμους θέλουν να αποφύγουν όσοι επιλέγουν τον πολιτικό γάμο από άποψη.

Στον πολιτικό γάμο όμως χάνεις συχνά την ομορφιά της διαδικασίας.

Μπορούν να γίνουν τόσα όμορφα πράγματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για το ζευγάρι. Πήγαινε, βάλε την υπογραφή κι έλα μετά στο μέρος που αγαπάς να πεις στον άνθρωπο σου γιατί θες να είσαι μαζί του, έλα να το κάνουμε γιορτή! Αυτό δεν είναι η τέλεση ενός γάμου;

 

Το 2012 στην Ελλάδα οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τους θρησκευτικούς. Πιστεύεις ότι πλέον η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει να αποδέχεται τον πολιτικό γάμο;

Πιστεύω πως όσοι έκαναν πολιτικό το έκαναν για να αποφύγουν το γλέντι που είθισται να ακολουθεί, για οικονομικούς λόγους. Θεωρείται μίζερο το να κάνεις θρησκευτικό χωρίς να ακολουθήσει γλέντι, και μάλιστα ακριβοπληρωμένο.

Είναι δύσκολο να το βγάλεις αυτό απ´ το μυαλό του Έλληνα.

Όποτε πιστεύω ότι τον αποδέχτηκε από ανάγκη, όχι λόγω αλλαγής κουλτούρας.

 

Έχει συναντήσει δυσαρέσκεια από πλευράς γονιών και συγγενών για την επιλογή πολιτικών γάμων των παιδιών τους;
Δε μου έχει τύχει. Σίγουρα υπάρχει. Αυτοί που απευθύνονται σε μένα όμως είναι συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους.

 

Αν κάποιος απευθυνθεί σε εσένα για διοργάνωση θρησκευτικού γάμου απλά δεν θα δεχτείς τη δουλειά;
Δεν είμαι διοργανώτρια γάμων! Όχι, δεν θα το έκανα. Είναι συγκεκριμένο αυτό που προσφέρω.

 

Διαβάζω ότι απευθύνεσαι και σε gay ζευγάρια. Εφόσον ο γάμος τους δεν έχει ακόμα νομιμοποιηθεί στην χώρα μας τι είδους τελετές οργανώνεις σε αυτές τις περιπτώσεις;

Δεν αλλάζει κάτι. Εμένα δε με αφορά η διαδικασία της δήλωσης της ένωσης στην πολιτεία. Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία. Δηλαδή η απόφαση να αφοσιωθεί ο ένας σύντροφος στον άλλο.

 

Υπάρχει και "πολιτική βάφτιση"; Αυτό είναι η τελετή ονοματοδοσίας; Τι γίνεται σε μία τέτοια τελετή;

Η ονοματοδοσία γίνεται στο ληξιαρχείο, όπου δηλώνεις στην πολιτεία το όνομα του παιδιού σου. Υπάρχει μία σύγχυση στη χώρα μας σχετικά με το θέμα.

Η θρησκευτική βάφτιση δεν δίνει το όνομα στο παιδί, το καλώς ορίζει στον κόλπο της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας. Μπορεί κάποιος να βαφτίσει στην εκκλησία το παιδί Γιώργο και να δηλώσει στο ληξιαρχείο πως το λένε Γιάννη. Το Γιάννης θα ισχύει.

Η θρησκευτική πράξη δεν έχει καμμιά σχέση με το πώς ονομάζεται κάποιος. Πολλοί άνθρωποι πια δηλώνουν εξαρχής στο ληξιαρχείο το όνομα του παιδιού τους, και δεν προχωρούν σε βάφτιση. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί μια τελετή στην οποία θα ειπωθούν κάποια λόγια για το πως επιλέχθηκε το συγκεκριμένο όνομα, αλλά και ευχές για την ευδαιμονία του παιδιού.

 

Γαμήλιες τελετές για straight, gay, ηλικιωμένους κ.λπ.
"Μέχρι τώρα τα περισσότερα ζευγάρια του εξωτερικού που έρχονταν να παντρευτούν στην ειδυλλιακή Ελλάδα έφερναν μαζί τους κάποιον σαν κι εμένα. Δήλωναν το γάμο στη χώρα τους και παντρεύονταν εδώ σε κάποιο τοπίο καρτ ποστάλ"


Επικοινωνούν μαζί σου και ζευγάρια από το εξωτερικό που θέλουν να παντρευτούν στην χώρα μας, αλλά όχι θρησκευτικά; Μίλησε μας γι΄ αυτό.

Υπάρχει επικοινωνία, ναι. Μέχρι τώρα τα περισσότερα ζευγάρια του εξωτερικού που έρχονταν να παντρευτούν στην ειδυλλιακή Ελλάδα έφερναν μαζί τους κάποιον σαν κι εμένα απ´ το εξωτερικό.

Δηλώνουν το γάμο στη χώρα τους και παντρεύονται εδώ σε κάποιο τοπίο καρτ ποστάλ... Τώρα μπορώ να τους εξυπηρετήσω κι εγώ!

 

__________________

Your Ceremony

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr