Η συνεργάτιδα του Μένιου Φουρθιώτη και εκδότρια της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά», Νανά Παλαιτσάκη έστειλε επιστολή προς την ΕΛ.ΑΣ, αφήνοντας σαφείς αιχμές που διαψεύδει από την πλευρά της η αστυνομία.

 

Στην επιστολή της, που δημοσίευσε η εφημερίδα Αυγή, η κα Παλαιτσάκη υποστηρίζει ότι ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ Θεόδωρος Χρονόπουλος επικαλέστηκε «άνωθεν εντολές» για να μην παρουσιαστεί σε κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon, ενώ παράλληλα μιλά για «υποδείξεις» σχετικά με αφιερώματα στην ΕΛ.ΑΣ και καταγγέλλει πως είχε ζητηθεί να μην προβληθούν σκηνές με περιστατικά αστυνομικής βίας. 

 

Μιλώντας στο LiFO.gr, ο κ. Χρονόπολος διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Νανάς Παλαιτσάκη: «Τι να πρωτοσχολιάσω. Η αστυνομία βγάζει συνέχεια δελτία τύπου και ενημερώνει τον κόσμο. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε συνέχεια σε συγκεκριμένες εκπομπές. Εμείς κοιτάμε να μοιράσουμε τον χρόνο ανάλογα με τα υπηρεσιακά καθήκοντα που υπάρχουν.Υπάρχει ισονομία.», σχολιάζει. «Δεν έχω πει ποτέ για άνωθεν εντολή. Εγώ είμαι εδώ πέρα για να ενημερώνω τους δημοσιογράφους, πολύ απλά (...) Σε καμία περίπτωση δεν έγιναν υποδείξεις». 

 

Η κα Νανά Παλαιτσάκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μας ζητούσατε να μην προβάλλουμε τις σκηνές και περιστατικά αστυνομικής βίας καθώς χαλούσαν την εικόνα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ του υπουργού και του υφυπουργού καθώς και της Γενικής Γραμματέας κ. Νικολάου και ΦΥΣΙΚΑ του Αρχηγού. Όλες τις ανωτέρω υποδείξεις μας τις έστελνε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου κ. Ρωτζιοκου (...) στο φύλλο της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά» φιλοξενήσαμε ύστερα από παρότρυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ΕΝΘΕΤΟ τετρασέλιδο «Οδηγό του Πολίτη» με συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ για μια πιο ασφαλή καθημερινότητα με αποκλειστικά δικά μας έξοδα καθώς επιπλέον του ένθετου κάθε φύλλο είχε αφιερώματα στην ΕΛ.ΑΣ στον Αρχηγό και στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου (ενδεικτικά τον Αρχηγό , τον Υφυπουργό Οικονόμου και τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη Επιπλέον για την εκπομπή ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ LIVE». 

 

Η επιστολή της κυρίας Παλαιτσάκη, γράφτηκε την ίδια ημέρα που ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατήγγειλε στην εφημερίδα Documento ότι ένα άτομο που πήγε στο υπουργείο «με μπράβους», «απειλούσε γενικούς γραμματείς» και «κλωτσούσε πόρτες», ζητώντας τα χρήματα που «έχασε» από το πρόγραμμα Συν-Εργασία. Ο κ. Βρούτσης δεν κατονομάζει το συγκεκριμένο άτομο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τις δηλώσεις, σημειώνει πως ο υπουργός αναφέρεται στον Μένιο Φουρθιώτη. Η Κουμουνδούρου καλεί τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσουν «τι είναι αυτό που τους συνδέει με τον γνωστό “μάνατζερ”».

 

Τι δήλωσε ο Βρούτσης

 

Στις δηλώσεις του ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρεται σε τροπολογία που είχε καταθέσει ως υπουργός Εργασίας, προκειμένου να κλείσει ένα «παραθυράκι» που υπήρχε στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο φέρεται να εκμεταλλεύτηκε το άτομο στο οποίο αναφέρθηκε στη συνέχεια, που πήγε στο υπουργείο και ζητούσε να πληρωθεί χρήματα που έχασε. «Είμαι έξω φρενών με αυτό τον τύπο. Ήρθε στο υπουργείο και κλωτσούσε πόρτες. Ήρθε με μπράβους. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάμε για παρακμή (...) Είναι αδύνατον ένας υπουργός Εργασίας να γνωρίζει ποιος πληρώνεται και τι πληρώνεται μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Από ένα λάθος ενός λογιστή ήρθε σε μένα κάποιος που φώναζε -δεν μπορώ να πω ονόματα- με θράσος. Ζητούσε να πληρωθεί τον μήνα που έχασε», είπε στο Documento. 

 

«Σε αναζήτηση από το λογιστήριο για τον συγκεκριμένο κύριο διαπίστωσα ότι έπαιρνε μισθούς 60.000 έως 80.000 ευρώ. Τα ίδια χρήματα έπαιρναν και άτομα που ήταν δίπλα του. Αυτό δείχνει σκοπιμότητα, σπουδή για κάτι, να αυξήσει δηλαδή τον μισθό του εικονικά. Βρήκε την τρύπα δηλαδή και πήγε να πάρει τα λεφτά. Πράγμα νόμιμο, όμως ανήθικο. Όταν οι υπάλληλοι το εντόπισαν τρελάθηκαν», είπε ακόμη, αναφέροντας ότι άλλαξε ο νόμος και μπήκε πλαφόν 6.500 ευρώ «κι έτσι κανείς ωφελούμενος του προγράμματος δεν μπορεί να λάβει παραπάνω χρήματα».

 

Αναλυτικά επιστολή της κυρίας Παλαιτσάκη, όπως την δημοσίευσε η εφημερίδα Αυγή:

 

«Της Ιωάννας ( Νανάς) Παλαιτσάκη, Δημοσιογράφου, τακτικού μέλους της Ένωσης Συντακτών ΕΣΗΕΑ, παρουσιάστριας του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon και εκδότριας της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά». 

Μαρούσι, Κυριακή 4 Απριλίου 2021 

Προς: Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας 
Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη 

Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Θεόδωρο Χρονόπουλο 

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣ 

Αξιότιμο  κ. Θεόδωρο Χρονόπουλο, Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣ: 

Αξιότιμη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας 

Αξιότιμο Πρωθυπουργό 

Αξιότιμο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου 

Αξιότιμο κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 

Αξιότιμο κ. Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών 

Αξιότιμο Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη 

Αξιότιμο Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη 

Αξιότιμο Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο Οικονόμου 

Αξιότιμο Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη 

Αξιότιμο Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Θεόδωρο Λιβάνιο 

Αξιότιμο Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξιου Τσίπρα 

Αξιότιμο Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη & Βουλευτή κ. Χρήστο Σπρίντζη 

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης 

Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών 

Αξιότιμε κύριε Εκπρόσωπε, 

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας ως δημοσιογράφος και τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών επί 30 έτη είναι η πρώτη φορά, που Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας επικαλείται άνωθεν εντολές για να μην παρουσιαστεί σε κεντρικού δελτίο τηλεοπτικού σταθμού με σκοπό να ενημερώσει την κοινή γνώμη, ως οφείλει εκ της θέσεως του, για το μείζον ζήτημα της πανδημίας, που άπτεται της δημόσιας υγείας. Αυτό άλλωστε, ήταν και το περιεχόμενο της πρόσκλησης, που σας απηύθυνε το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Epsilon, ώστε να σας φιλοξενήσει κατά την πρεμιέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού το Σάββατο 3 Απριλίου 2021. 

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στην χώρας μας, με την άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων αλλά και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, η συμβολή σας στην εκπλήρωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ενημέρωσης των πολιτών θα ήταν καθοριστική. Αντ’αυτού, αρνηθήκατε να πληροφορήσετε το τηλεοπτικό κοινό και εν γένει το κοινωνικό σύνολο για αυτό το εξαιρετικής σημασίας θέμα επικαλούμενος «άνωθεν εντολές», όπως χαρακτηριστικά μας είπατε. 

Αξιότιμε κύριε Εκπρόσωπε, 
Από τα άρθρα 14 παρ. 1 του Συντάγματος (ελευθερία της έκφρασης, δικαίωμα του πληροφορείν) και 5Α (συνταγματικά πλέον κατοχυρωμένο δικαίωμα του πληροφορείσθαι, αναγκαίο για την ενεργοποίηση του δικαιώματος συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος) απορρέει το δικαίωμα του Τύπου να ενημερώνει το κοινό και η αντίστοιχη αξίωση των πολιτών στην πληροφόρηση, δικαιώματα που προστατεύονται εξίσου και από το Σύνταγμα (βλ. διατάξεις των άρθρων 2, 5, 5Α, 9, 9Α, 14, 15, 19).  
Βάσει των ανωτέρω, από πότε το δικαίωμα της κοινωνίας, αλλά κυρίως η αγωνία της, να ενημερωθεί από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για τα μέτρα, που λαμβάνονται από την ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο της αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, για τους ελέγχους, που διενεργούνται από το Σώμα καθώς και τι προβλέπεται να πράξει η ΕΛ.ΑΣ κατά την εφαρμογή του νέου πλέγματος μέτρων από την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, εμπίπτει σε «άνωθεν εντολές», όπως μας είπατε; Και στην περίπτωση που εμπίπτει, σύμφωνα με ποια διάταξη εκδόθηκαν αυτές οι διαταγές; Και το πιο σημαντικό όλων, ποιος ανώτερος σας και με ποιο σκεπτικό σάς έδωσε εντολή να μην παρουσιαστείτε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon για να πληροφορήσετε τον ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται, για τα μέτρα αποφυγής διάδοσης της πανδημίας, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας σας; 
Μέσω της φιλόξενης εκπομπής, «Αποδείξεις Live», με παρουσιαστές τον Μένιο Φουρθιώτη και την Νανά Παλαιτσάκη δεν παρουσιάζατε εσείς προσωπικά, ως Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, σε σταθερή βάση όλο το προηγούμενο διάστημα το έργο της Υπηρεσίας σας; Από εσάς προσωπικά δεν ενημερώνονταν οι τηλεθεατές του Epsilon επί μήνες κάθε Σαββατοκύριακο για τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας; Εσείς δεν είστε αυτός που αποδεχόσαστε με χαρά την πρόσκλησή μας σε εβδομαδιαία βάση; 

Αξιότιμε κύριε Εκπρόσωπε, 
Για την περίπτωση, κατά την οποία δεν θυμάστε, στο φύλλο της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά» φιλοξενήσαμε ύστερα από παρότρυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ΕΝΘΕΤΟ τετρασέλιδο «Οδηγό του Πολίτη» με συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ για μια πιο ασφαλή καθημερινότητα με αποκλειστικά δικά μας έξοδα καθώς επιπλέον του ένθετου κάθε φύλλο είχε αφιερώματα στην ΕΛ.ΑΣ στον Αρχηγό και στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου (ενδεικτικά τον Αρχηγό , τον Υφυπουργό Οικονόμου και τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη Επιπλέον για την εκπομπή ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ LIVE μας υποδεικνύατε να παρουσιάζουμε όλα τα αυτά που μας ζητούσατε κατόπιν πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας ΕΝΤΟΛΗΣ όπως δηλώνατε  προκειμένου να παρουσιάζουμε αφιερώματα στην Ελλάς στους Υπουργούς στους ένστολους με διάρκεια βίντεο άνω των 10 λεπτών το κάθε ένα όλα αυτά αποδεικνύονται μέσω την εκπομπών που έχουν ήδη προβληθεί και δημοσιοποιηθεί μέσω της Εφημερίδας. Μάλιστα μας ζητούσατε να μην προβάλλουμε τις σκηνές και περιστατικά αστυνομικής βίας καθώς χαλούσαν την εικόνα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ του υπουργού και του υφυπουργού καθώς και της Γενικής Γραμματέας κ. Νικολάου και ΦΥΣΙΚΑ του Αρχηγού. Όλες τις ανωτέρω υποδείξεις μας τις έστελνε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου κ. Ρωτζιοκου. 
Όλες οι επικοινωνίες – αποδεικτικά στοιχεία (γραπτά μηνύματα, email κ.α) της εκπομπής και της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά», στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και της δημοσιογραφικής έρευνας, με το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ είναι σε πλήρη γνώση των νομικών συμβούλων του Ομίλου κ. κ Πάνο Λαζαράτου, Καθηγητή διοικητικού δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών και Νικολάου Αγαπηνού. 
Με την Ρητή επιφύλαξη 
Παντός Νόμιμου δικαιώματος μου σύμφωνα με τα ως άνω άρθρα 
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ 

ΑΙΤΟΥΜΑΙ 
Παρά τα ανωτέρω, με αφετηρία το δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, και επειδή θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο της αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού, σας απευθύνουμε εκ νέου πρόσκληση για την παρουσία σας στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon προκειμένου να πληροφορήσετε το κοινωνικό σύνολο για το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. 
Εάν παρ΄ ελπίδα διαπιστωθούν αποκλίσεις στην ορθή διαδικασία, θα πρέπει να είστε έτοιμοι για τις νομικές και αστικές και ποινικές συνέπειες των σφαλμάτων που αναπόδραστα θα πιστωθούν προσωπικά σε όλους που ασχολείται εκ του νόμου με τόσα σοβαρά ζητήματα! 
Παρακαλώ θερμά σε όλους τις φορείς που απευθύνεται και κοινοποιείται να αρχειοθετηθεί και να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου για κάθε νόμιμη ενέργεια. 
Τέλος καλούμε σύμφωνα με τους κανονισμούς της αστυνομίας το Σύνταγμα την λευκή βιβλίο και για λόγους δημοσίου συμφέροντος να διερευνήσουν τα ως άνω ερωτήματα καταγγελίες οι αρμόδιες αρχές , ο αξιότιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου , ο Αρχηγός της Ελληνικής αστυνομίας , η αρχή διαφάνειας , καθώς και η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων και να απαντήσουν εγγράφως και εκείνοι για τα ως άνω ερωτήματα. 
Ορίζω ως Νομικούς παραστάτες: 
Την δικηγορική εταιρία με την επωνυμία ΝΙΚΟΛΑΟΣ Τ. ΑΓΑΠΗΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, 
Τον δικηγόρο Αθηνών Νικόλαο Αγαπηνό του Τέλλου 
Τον δικηγόρο Αθηνών Τέλλο Αγαπηνό του Νικολάου 
Τον κ. Πάνο Λαζαράτο, Καθηγητή διοικητικού Δικαιού του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Με εκτίμηση , 
Νανά Ιωάννα Παλαιτσάκη Δημοσιογράφος – Τακτικό Μέλος της ΕΣΗΕΑ 
Παρουσιάστρια Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων 
Εκδότρια εφημερίδας ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ 
 Δ/νση Ειδήσεων & Ενημέρωσης»