Τις απόψεις και τον βαθμό εμπιστοσύνης των Ελλήνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους θεσμούς, αποτυπώνει μεγάλη έρευνα της MRB για λογαριασμό του Ιδρύματος Konrad Adenauer Stiftung (KAS).

 

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, αν και οι Έλληνες αισθάνονται πως η Ένωση κινείται στην λάθος κατεύθυνση (60%) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ΕΕ περισσότερο από όσο έχει ζημιωθεί και σε ποσοστό 77% σκοπεύουν να προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές. Το 46% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «το κόμμα και τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» ενώ το 40,9% απαντά ότι θα ψηφίσει με «καθαρά εθνικά κριτήρια». 

 

Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο

 

Η οικονομική κρίση και τα μνημόνια συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή της στάσης των Ελλήνων απέναντι στην Ευρώπη, από το 2010 μέχρι και σήμερα και, στην ερώτηση σχετικά με τον ποιο θεσμό εμπιστεύονται περισσότερο για την «καλή εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα», στις κορυφαίες θέσεις βρίσκονται η οικογένεια (81%), οι ένοπλες δυνάμεις (78,5%), οι Έλληνες πολίτες (64,8%) και η Εκκλησία με το ίδιο ποσοστό. 

 

Έρευνα - Ευρωεκλογές: Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες και πώς θα ψηφίσουν

 

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση (46,6%), τους δήμους (44,4%), τις περιφέρειες (42,1%) και γενικότερα την τοπική αυτοδιοίκηση (41,2%). Ακόμα χαμηλότερα βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Ένωση (28,8%), τα social media (27%), και το ευρωκοινοβούλιο (25%).

 

Ωστόσο η ανοδική τάση του αντιευρωπαϊσμού εμφανίζει σημάδια εξασθένισης και καθοριστικό ρόλο θα παίξει η πορεία της οικονομίας. Τον Δεκέμβριο του 2016 η εμπιστοσύνη στην ΕΕ ήταν μόλις στο 17,3% και έκτοτε έχει ανέβει κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες. 

 

Έρευνα - Ευρωεκλογές: Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες και πώς θα ψηφίσουν

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr