Οι φετινές εκλογές θα είναι διαφορετικές, καθώς έχουν γίνει πολλές και σημαντικές αλλαγές, που κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη και πιο γρήγορη για τους ψηφοφόρους.

 

Την Κυριακή 26 Μαΐου θα ψηφίσουμε 3 ή 4 φορές, αφού οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών εκλογών στην Ελλάδα.

 

• Πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν οι κάλπες

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

 

• Ψηφίζουμε σε δύο αίθουσες

Πηγαίνοντας στο εκλογικό κέντρο, θα ψηφίσουμε διαδοχικά σε δύο εκλογικά τμήματα, τα οποία θα βρίσκονται σε διπλανές αίθουσες, μέσα στο ίδιο κτίριο. Τα εκλογικά τμήματα θα έχουν τον ίδιο αριθμό – π.χ «123Α» για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές εκλογές και «123Β» για τις Δημοτικές και τις Κοινοτικές εκλογές.

 

• Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα; Με τι έγγραφα μπορώ να ψηφίσω;

Στις εκλογές μπορείτε να ψηφίσετε τόσο με την ταυτότητα σας, όσο και με το διαβατήριό, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ακόμα και μια «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή αλλά, αν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε στο εκλογικό κέντρο τα σχετικά δικαιολογητικά.

 

Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

 

• Από ποια ηλικία έχουμε δικαίωμα ψήφου;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους φέτος, έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτό σημαίνει πως σε αυτές τις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002.

 

• Εκλογική άδεια: Πόσες ημέρες δικαιούμαι, με βάση την χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω;

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες την εβδομάδα δικαιούνται:

Για 200 έως 400 χιλιόμετρα απόσταση, 1 ημέρα άδειας

Από 401 χιλιόμετρα και πάνω, 2 ημέρες, εφόσον οι εκλογείς κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωση τους

 

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

Για 100 έως 200 χιλιόμετρα, 1 ημέρα άδειας

Από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες

Από 401 χιλιόμετρα και πάνω, οι εκλογείς δικαιούνται 3 εργάσιμες ημέρες.


• Τι ισχύει για όσους ταξιδέψουν σε νησιά

Για όσους μετακινηθούν σε νησιά, οι μέρες άδειας θα εξεταστούν κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης. Σε κάθε περίπτωση, η μέγιστη άδεια που μπορούν να πάρουν είναι τρεις ημέρες. Για τις χιλιομετρικές αποστάσεις των περιοχών, μπορείτε να απευθυνθείτε στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών στις κατά τόπους νομαρχίες.

 

• Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;

Στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή των εκλογών), οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες. Για τις ευρωεκλογές, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όπου είναι εγγεγραμμένοι στον ειδικό κατάλογο.

 

• Ποιοι απαλλάσσονται;

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται οι κάτοικοι εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι, την ημέρα της ψηφοφορίας, θα διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

 

• Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα βρίσκομαι εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί;

Για τις Ευρωεκλογές μπορείτε να ψηφίσετε στην περιφέρεια της οικείας ελληνικής προξενικής αρχής οποιουδήποτε κράτους - μέλους της ΕΕ, εφόσον είχατε υποβάλει τη σχετική αίτηση. Ωστόσο για τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές, οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα.

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις ευρωεκλογές

Στις φετινές Ευρωεκλογές συμμετέχουν 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Η Ελλάδα εκλέγει 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – όσες δηλαδή είναι και οι έδρες που κατέχει.

 

• Βάζω σταυρούς στις ευρωεκλογές και, αν ναι, πόσους;

Ψηφίζοντας τον συνδυασμό της επιλογής μας για το ευρωκοινοβούλιο, μπορούμε να βάλουμε σταυρό προτίμησης το πολύ σε τέσσερις (4) υποψήφιους.

 

• Μπορώ αντί για σταυρό (+) να βάλω ✔ (τικ);

Όχι. Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή στη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Διαλέγουμε μία μεριά για τους σταυρούς. Οι σταυροί θα πρέπει να μπαίνουν όλοι ενιαία, είτε από την αριστερή μεριά του ψηφοδελτίου, είτε από την δεξιά αλλιώς το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.


• Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές;

α) Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2002, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο κάποιου δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

β) Εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2002, έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του ελληνικού κράτους, και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.

 

• Μπορώ να ψηφίσω ταχυδρομικά ή με πληρεξούσιο;

Όχι, στην Ελλάδα αυτοί οι δύο τρόποι ψηφοφορίας δεν είναι επιτρεπτοί.

 

• Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;

Όχι, η ηλεκτρονική ψήφος μέσω διαδικτύου δεν είναι δυνατή στην Ελλάδα και είναι απαραίτητο να πάτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

 

• Ποιες διευκολύνσεις υπάρχουν για ψηφοφόρους ΑμεΑ ;

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ' απόλυτη προτεραιότητα. Μάλιστα εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές είναι υποχρεωμένες να τους διευκολύνουν.

 

• Πού θα μπορώ να δω τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών;

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά για κάθε τμήμα, στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά την αποστολή τους από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο.

 

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές, ψηφίζουμε για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών.


• Πότε ψηφίζουμε;

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 και, αν χρειαστεί, και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 (σε όσους δήμους και περιφέρειες δεν αναδειχθεί συνδυασμός που να έχει συγκεντρώσει το 50% συν μίας (1) ψήφο). Και στις δύο Κυριακές, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

 

• Ψηφίζω στo ίδιο εκλογικό τμήμα και για τις τέσσερις ψηφοφορίες;

Όχι. Για να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της ψηφοφορίας σε τέσσερις κάλπες, θα ψηφίσουμε σε δύο διαδοχικά εκλογικά τμήματα μέσα στο ίδιο εκλογικό κέντρο. Για τη διευκόλυνσή μας, τα εκλογικά τμήματα θα έχουν τον ίδιο αριθμό αλλά διαφορετικό γράμμα - π.χ «123Α» και «123Β». Στα εκλογικά τμήματα με το γράμμα «Α» θα ψηφίζουμε για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές εκλογές ενώ στα εκλογικά τμήματα με τη διάκριση «Β», θα ψηφίζουμε για τις Δημοτικές και τις Κοινοτικές εκλογές.


• Πόσους σταυρούς προτίμησης μπορώ να βάλω για τις περιφερειακές εκλογές;

- Το πολύ έναν (1) σταυρό προτίμησης, στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

- Το πολύ δύο (2) σταυρούς προτίμησης, στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

- Το πολύ τρεις (3) σταυρούς, στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

- Το πολύ τέσσερις (4) σταυρούς, στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.


Πόσους σταυρούς προτίμησης μπορώ να βάλω για τις δημοτικές εκλογές;

1. Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια βάζουμε έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

2. Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες βάζουμε:

α) Έναν (1) σταυρό προτίμησης, όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες

β) Έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης, όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες

και

έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

3. Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης

4. Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

 

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε τόσο στον δήμο σας, όσο και στις κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές, κατά την ημέρα ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα πριν την ψήφο σας.