ΕΟΔΥ: Αλλάζουν οι ανακοινώσεις- Ενιαία έκθεση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού, κάθε εβδομάδα

Λογότυπο ΕΟΔΥ Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ενιαία έκθεση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού θα εκδίδει πλέον ο ΕΟΔΥ, κάθε εβδομάδα. 

Η έκθεση θα δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη, με την αρχή να γίνεται μεθαύριο (22/12). Αυτή, θα αντικαταστήσει την επιδημιολογική έκθεση για τον κορωνοϊό που ανακοινωνόταν κάθε Τρίτη το τελευταίο διάστημα. Σήμερα, ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει την τελευταία έκθεση που αφορά αποκλειστικά τον Covid-19. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων εξέδωσαν τεχνικές οδηγίες για την οργάνωση συστημάτων ενιαίας επιτήρησης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, αναφέρει ο ΕΟΔΥ εξηγώντας την αλλαγή στην οποία προχωρά. 

Με τον τρόπο αυτό, οι δύο φορείς επεσήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης της επιτήρησης των λοιμώξεων, «τόσο από τον ιό SARS-CoV-2, όσο και από άλλους αναπνευστικούς ιούς που συνήθως προκαλούν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι συστάσεις για την επιτήρηση περιλαμβάνουν τους πιο συχνά παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)», επισημαίνει η ανακοίνωση. 

Για αυτό τον λόγο, ο Οργανισμός ενίσχυσε τα υπάρχοντα συστήματα επιτήρησης και εισήγαγε νέες καταγραφές, για την πληρέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα και για τους τρεις ιούς.

Η ενιαία επιδημιολογική έκθεση θα περιλαμβάνει τα δεδομένα: 

- της επιτήρησης κρουσμάτων (ποσοστό θετικότητας), νοσηλειών, διασωληνώσεων, και θνησιμότητας για covid-19, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα γονιδιωματικής επιτήρησης και του δικτύου επιτήρησης αστικών λυμάτων,

- της επιτήρησης παρατηρητών νοσηρότητας (sentinel) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα περιλαμβάνουν ποσοστά συμπτωματικών ατόμων στην κοινότητα, καθώς και αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ,

- της εργαστηριακής επιτήρησης αναπνευστικών ιών από το δίκτυο sentinel, και

- της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγμα ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που προσέρχονται για έλεγχο σε κινητές ομάδες υγείας του ΕΟΔΥ.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ