Ενόργανη γυμναστική: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες αθλητριών για βασανιστήρια και παρενόχληση

Ενόργανη γυμναστική: Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες αθλητριών για βασανιστήρια και σεξουαλική παρενόχληση Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως σεξουαλική παρενόχληση και σωματικές βλάβες, διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής των 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής.

Στην επιστολή τους, η οποία εστάλη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αθλητές κάνουν λόγο για συστηματική τους σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία καθώς και για σεξουαλική παρενόχληση και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας τους.

Η εισαγγελική έρευνα θα επιχειρήσει να φωτίσει το ταχύτερο  δυνατόν τι πραγματικά συμβαίνει στους συγκεκριμένους αθλητικούς χώρους και ποιοι ευθύνονται για τα βασανιστήρια των αθλητών.

Την προκαταρκτική θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου.

Οι καταγγελίες

Οι 22 αθλητές και αθλήτριες ξεκινούν την καταγραφή τους πριν από 36 χρόνια, από το 1985. Μιλούν για ένα «κοινό μυστικό» σε ό,τι αφορά τις προπονητικές μεθόδους, που ανά περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα όρια του βασανισμού.

Σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, εκβιασμοί, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας είναι μερικά μόνο από όσα καταγγέλλουν.

Οι περισσότερες αναφορές δε, αφορούν σε περιστατικά όταν οι αθλητές και οι αθλήτριες ήταν μικρά παιδιά, καθώς οι περισσότεροι αναφέρουν πως ξεκίνησαν το άθλημα από την ηλικία των 5 ετών. Στα 9 τους είχαν ήδη συμμετοχές σε αγώνες.

Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων πως: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές - τριες τούς χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα».

«Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι οι προπονητές πετούσαν αντικείμενα στα παιδιά, ενώ είχαν τον απόλυτο έλεγχο και στην διατροφή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι αθλητές να υποσιτίζονται.

Ωστόσο, οι καταγγελίες προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

«Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν "πως να κάνουν σωστά την άσκηση".

»Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν ότι οι προπονητές ανάγκαζαν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, ώστε να «συνετιστούν».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ