Ενώπιον του ΣτΕ ο Τούρκος αξιωματικός - Κατέθετε επί 2 ώρες στο τμήμα αναστολών

Ενώπιον του ΣτΕ ο Τούρκος αξιωματικός - Κατέθετε επί 2 ώρες στο τμήμα αναστολών Facebook Twitter
0

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσήχθη σήμερα το μεσημέρι ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα.

Ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, Suleyman Ozkaynakcim, επί 2 ώρες έδινε εξηγήσεις και απαντούσε σε ερωτήσεις των συμβουλών Επικρατείας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κινήθηκε πριν να διαφύγει με τους άλλους επτά συναδέλφους του από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στον εν λόγω Τούρκο αξιωματικό είχε χορηγηθεί μεν άσυλο αλλά μετά από αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, η πρόεδρος Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενία Μυλωνοπούλου «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου -η ίδια στη συνέχεια παραιτήθηκε από την υπόθεση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος αξιωματικός, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετήχθη από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου.


Κεκλεισμένων των θυρών, ενώπιον του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας, ο Suleyman Ozkaynakcim απάντησε σε ερωτήσεις των δικαστών και ειδικά του Νικολάου Σακελλαρίου, ο οποίος υπέβαλε και το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων.


Δια μέσου μεταφράστριας, ο Τούρκος αξιωματικός περιέγραψε τις συνθήκες της φυγής του από τη γείτονα χώρα: συγκεκριμένα ότι κλήθηκε να παρουσιαστεί στη στρατιωτική μονάδα του την στιγμή που είχε βγάλει το παιδί του βόλτα σε πάρκο, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο πραξικόπημα, ότι το ελικόπτερο ήταν μεταφοράς τραυματιών, ότι η αποστολή του ίδιου και των άλλων επτά συναδέλφων του ήταν η περισυλλογή τραυματιών, κ.λπ. Δηλαδή περιέγραψε τα όσα έχει πει στην 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου.


Η απόφαση του Τμήματος Αναστολών αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού-Αχαρνών.


Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ και η αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η ίδια απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο και αναμένεται να συζητηθεί την 4η Μαΐου 2018 στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Στην εν λόγω υπόθεση εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλλόπουλος.


Κατά τη σημερινή συζήτηση παραβρέθηκαν οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού, οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, δια του Βασίλη Παπαδόπουλου και της Ελένης Κουτσουράκη.


Από την πλευρά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής παραστάθηκαν ο Δημήτρης Μακαρονίδης, ο Παντελής Παπαδάκης και η Αναστασία Σκουντή (όλοι μέλη του ΝΣΚ).


Επίσης, παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού έχει πραγματοποιήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δια του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού και σήμερα εκπροσώπησαν το ΔΣΑ οι Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Χαράλαμπος Κονδύλης και Παναγιώτης Νικολακόπουλος.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελένη Τοπαλούδη: Απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι αιτήσεις αναίρεσης των δολοφόνων και βιαστών της

Ελλάδα / Ελένη Τοπαλούδη: Απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι αιτήσεις αναίρεσης των δολοφόνων και βιαστών της

Υπενθυμίζεται ότι, οι δύο δράστες έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και 15 έτη κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και του ομαδικού βιασμού
NEWSROOM