Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα ελληνικά νοσοκομεία: 223.200 περιπτώσεις το 2021

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα ελληνικά νοσοκομεία: 223.200 περιπτώσεις το 2021 Facebook Twitter
Ανησυχητικά στοιχεία με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα αλλά και τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Χρήση των Αντιβιοτικών
0

Πριν από μερικούς μήνες ο καθηγητής Νίκος Σύψας στο 21ο πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον μύκητα των νοσοκομείων ως την νέα παγκόσμια απειλή μετά την COVID-19.

Στοιχεία από το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η συχνότητα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα, και σε συνθήκες προ πανδημίας, ανέρχεται στο 10%.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπ. Υγείας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύθηκαν το 2021 περίπου 2.232.000 ασθενείς. Από αυτούς τουλάχιστον οι 223.200 βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν και μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Τα θύματα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων εκτιμώνται σε πάνω από 3.000 ετησίως μόνο στο ΕΣΥ.

Τα πιο συχνά ενδονοσοκομειακά και ανθεκτικά παθογόνα είναι τα εξής: Acinetobacter spp, E.Coli, Klebsiella Pneumoniae, Pseudomonas Aeruginosa, Staphylococcus Aureus, Enterococcus Faecium, Enterococcus Faecalis, Streptococcus Pneumoniae.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του CLEO, η έκτακτη και επιβλητική παρουσία του SARS-COV-2 τα τελευταία τρία χρόνια, ενέτεινε το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής.

Τα τελευταία χρόνια η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, τόσο στη κοινότητα όσο και ενδονοσοκομειακά, οδήγησε στην ανάπτυξη μικροβίων ανθεκτικών σε αυτά, αφήνοντας κατά αυτόν τον τρόπο πολλές λοιμώξεις αθεράπευτες και αυξάνοντας την θνητότητα κατ’ επέκταση.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ