Μια απίστευτη ιστορία γραφειοκρατίας διαδραματίζεται με το πλοίο, Elbeik, το οποίο μεταφέρει πάνω από 1.780 βοοειδή και αιγοπρόβατα.

 

Το πλοίο Elbeik «περιπλανιέται» από τον περασμένο Δεκέμβριο στη θάλασσα της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωποι του Elbeik κατηγόρησαν την Ισπανία και ειδικά τους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας για την ταλαιπωρία, κάνοντας λόγο για λάθος στην πιστοποίηση υγείας των ζώων.

 

Πριν από λίγες ημέρες στην υπόθεση ενεπλάκη και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι υπεύθυνοι του πλοίου δήλωσαν ότι επιθυμούν να ελλιμενιστεί το πλοίο  στον Πειραιά και όχι στον τόπο αφετηρίας τους, την Ισπανία.

 

Η χώρα μας ωστόσο δεν διαθέτει εγκεκριμένο Συνοριακό Σταθμό Ελέγχου για ζώντα ζώα σε λιμένα, και ήταν αδύνατο να επιτραπεί η εκφόρτωση των ζώων σε ελληνικό λιμάνι.

 

Η είσοδος του πλοίου στον Πειραιά απαγορεύτηκε την Παρασκευή για «λόγους δημόσιου συμφέροντος», σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ενώ πιθανολογείται ότι κάποια από τα ζώα ίσως παρουσιάζουν αφθώδη ή καταρροϊκό πυρετό.

 

Έπειτα από παρέμβαση της επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλας Κυριακίδου, ζητήθηκε από την Ελλάδα η παροχή βοήθειας στο πλοίο όσον αφορά στον ανεφοδιασμό του με καύσιμα και τρόφιμα.

 

Τελικά το Ελληνικό Λιμενικό ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πλοίου, που βρισκόταν σε διεθνή κοντά στη Μήλο, και σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε το «πράσινο φως» για ανθρωπιστικούς λόγους να κατευθυνθεί στην Κρήτη για καύσιμα και στη συνέχεια στην Καλαμάτα για ζωοτροφές και τρόφιμα, όπως ζήτησε ο κυβερνήτης του. Σύμφωνα με το marinetraffic.com, το Elbeik βρίσκεται ήδη στον κόλπο της Καλαμάτας.

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να καταργήσει τις εξαγωγές ζωντανών ζώων. Κάθε χρόνο χιλιάδες ζώα ταλαιπωρούνται σε πολυήμερα ταξίδια δια της θαλάσσης, χωρίς κανένας νόμος να τα προστατεύει. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει τον χρόνο παραμονής των ζώων αυτών στα πλοία ως "χρόνο ανάπαυλας".  Οι άθλιες συνθήκες κατά τις μεταφορές και τα πρόσφατα ναυάγια με τα χιλιάδες θύματα από αιγοπρόβατα και βοοειδή θα έπρεπε αρκούν για να έχουμε ήδη απαγορεύσει το live export. Η πραγματικότητα που βιώνουν τα ζώα που βρίσκονται εδώ και περίπου τρεις μήνες στο πλοίο Ελμπέικ θα γίνει η αφορμή για να τα καταφέρουμε !» ήταν το σχόλιο του Κόμματος για τα Ζώα στο LiFO.gr.