Για κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στον Κηφισό λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική προειδοποίησε ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης προτάσσοντας την ανάγκη για έργα. 

 

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, τρεις δήμαρχοι σε επιστολή που έστειλαν προς τις αρμόδιες αρχές επισημαίνουν ότι το έργο του Κηφισού έγινε με μελέτη του 1982, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και έτσι ο φόβος είναι πολύ μεγάλος ότι «ενδεχομένως το έργο δε θα επαρκέσει σε μια μεγάλη πλημμύρα».

 

«Ο Κηφισός φτιάχτηκε με μελέτες πενήντα ετών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1982. Το έργο υλοποιήθηκε το 2004, καθυστερήσαμε 22 χρόνια. Από τότε έως σήμερα οι βροχοπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές. Με την κλιματική αλλαγή είναι πολύ μεγαλύτερες. Το λεκανοπέδιο έχει τσιμεντοποιηθεί πολύ περισσότερο από ότι ήταν το 1982 και τώρα οι πυρκαγιές δημιουργούν επιπλέον προβλήματα με την έννοια ότι το νερό πολύ γρήγορα θα φτάσει στο ποτάμι. Όλοι οι παράγοντες είναι αρνητικοί» είπε χαρακτηριστικά.

 

Έτσι, τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει να γίνει αρχικά είναι να μπει ένα σύστημα τηλεειδοποίησης ώστε να ξέρουμε μισή ή μια ώρα νωρίτερα αν θα πλημμυρίσει το ποτάμι. 

 

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να ολοκληρωθούν τα έργα της περιφέρειας στην παραλιακή, όπου το νερό από το Μοσχάτο θα φεύγει πολύ πιο εύκολα προς τη θάλασσα. Το τρίτο είναι ότι θα πρέπει να μπουν κορμοδέματα στο βουνό, ώστε να καθυστερήσει η ροή του νερού και να μην πέσει όλο αυτό μαζί στον Κηφισό, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

 

Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει χρόνος για αυτά τα έργα ο κ. Ιωακειμίδης είπε ότι «αν δεν τρέξουμε δε θα προλάβουμε τίποτα». 

 

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι το αν θα γίνει κάτι άλλο εδώ. Δε βλέπω την Πολιτεία ούτε τα χρήματα να έχει ούτε τη διάθεση. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί πολλά χρήματα που πρέπει να πέσουν σε αυτή την ιστορία τα οποία είτε δεν έχουμε είτε δε θέλουμε να δώσουμε ως Κράτος είτε γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο πολιτικά πιο προσοδοφόρο σε ψήφους. Είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο τους δήμους Νίκαιας -Ρέντη, το Μοσχάτο και τον Πειραιά. Εμείς μόνο την ανησυχία μας μπορούμε να λέμε» κατέληξε.

 

Με πληροφορίες από ertnews