Συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής με τις απολογίες μελών του νεοναζιστικού μορφώματος.

 

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απολογήθηκαν οι Γ. Σκάλκος και Στ. Σαντοριναίος. Κατά την απολογία του ο Σκάλκος έδωσε τη δική του εκδοχή για τη νύχτα της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ρουπακιάς είχε προκαλέσει δημόσια κατακραυγή, όταν είπε στους δικαστές ότι επρόκειτο για μία «απλή ανθρωποκτονία»

 

«Ο Δήμου είχε πάρει ένα μήνυμα. Τον πήρα για να πάμε στα γραφεία αλλά ήταν κλειστά και φύγαμε με κατεύθυνση το Κερατσίνι, όπου βάλαμε βενζίνη. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο Δήμου μίλησε με το Ρουπακιά και του είπε ότι τον έχουν πιάσει. Φύγαμε και πήγαμε στο σπίτι του και μίλησε από εκεί με τον Πατέλη, δεν είμαι σίγουρος, δεν θυμάμαι», ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, προσθέτοντας ότι είχε δει και τον συγκατηγορούμενό του, Ιω. Κομιάνο πάνω στο μηχανάκι του με κατεύθυνση το Κερατσίνι.

 

Ενδεικτική είναι η στιχομυθία με την έδρα του δικαστηρίου
Κατηγορούμενος: Φορούσα κράνος και δεν άκουγα καλά. Άκουγα μια ομιλία αλλά όχι καλά.

Πρόεδρος: Δεν σταματήσατε να μιλήσετε; Εν κινήσει τα λέγατε;

Κατηγορούμενος: Ο Δήμου μου έκανε σήμα και πήγα στην άκρη. Μου είπε «πιάσαν κάποιους και πάμε να φύγουμε».

Πρόεδρος: Πού ξέρατε ότι ο Κομιάνος πάει προς το Κερατσίνι;

Κατηγορούμενος: Μου το μετέφερε ο Δήμου. Όλη αυτή η στιχομυθία είχε γίνει εν κινήσει. Έμαθε ο Δήμου ότι έχουν πιάσει κάτι δικούς μας στο Κερατσίνι και κάτι τέτοια... Θυμάμαι μόνο το τηλεφώνημα με το Ρουπακιά, ότι τον είχαν πιάσει.

Πρόεδρος: Όταν το μάθατε σας έκανε εντύπωση;

Κατηγορούμενος: Απόρησα, δεν είχε δώσει - ούτε αυτός, ούτε άλλος - δικαιώματα, ότι ήταν τέτοιος χαρακτήρας. Δεν ενδιαφέρθηκα να μάθω παραπάνω.

Πρόεδρος: Άλλα πράγματα λέει ο Δήμου. Ξέρετε τι λέει;

Κατηγορούμενος: Ότι ο Κομιάνος μας είπε «πάνε να πιάσουν τους δικούς μας», «πάμε για μάχες» και τέτοια.

Πρόεδρος: Άλλο σημείο που να διαφέρουν οι απολογίες σας;

Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι.

Πρόεδρος: Κατηγορείστε και οι δύο ότι περνάτε από τα ίδια σημεία μαζί, δεν τον βρήκατε να του πείτε γιατί λέει διαφορετικά πράγματα από εσάς;

Κατηγορούμενος: Έλειπα ταξίδι. Πήγα να του τηλεφωνήσω μετά και δεν το σήκωνε, μετά το τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο. Μέχρι σήμερα δεν του μίλησα ποτέ. Κι εδώ που ήρθε, ήταν με το δικηγόρο του, κατέθεσε κι έφυγε.

Πρόεδρος: Εσείς δηλαδή τον Κομιάνο δεν τον ακούσατε να λέει κάτι;

Κατηγορούμενος: Όχι

 

Ο Σταύρος Σαντοριναίος, απολογούμενος, επιχειρώντας να εξηγήσει τις επτά τηλεφωνικές κλήσεις που είχε με τον συγκατηγορούμενό του Αναστάσιο-Μάριο Αναδιώτη το επίμαχο βράδυ είπε πως πρόκειται για παιδικό φίλο του και ότι τα τηλεφωνήματα δεν σχετίζονται με όσα έγιναν στο Κερατσίνι εκείνο το βράδυ: «Είχα επτά τηλεφωνικές κλήσεις με ένα παιδικό μου φίλο γι αυτό είμαι εδώ. Αυτό μάλλον ήταν υπεραρκετό για να τραβήξω όλα αυτά. Εγώ δεν έχω ούτε μια φωτογραφία της Χρυσής Αυγής στους υπολογιστές μου . Είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι σε καμία φωτογραφία και δεν έχω καμία κλήση με άλλους συγκατηγορουμένους μου» ανέφερε.

Όταν ερωτήθηκε αν ήξερε τον Παύλο Φύσσα, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως δεν τον ήξερε, αλλά εκ των υστέρων «έπαθε σοκ», καθώς οι γονείς του γνώριζαν την οικογένεια Φύσσα. «Η μητέρα μου προσπάθησε να επικοινωνήσει με την οικογένεια του για να συλλυπηθεί» είπε στους δικαστές.

 

Κατηγορούμενος: Λίγο πριν βγω, με κάλεσε ο Αναδιώτης και μου είπε «κάποιες ομάδες πλακώθηκαν, μαχαιρώθηκαν», του λέω «έλα ρε...» και το κλείσαμε. Πήγα στους γονείς μου, το ανέφερα, μου λέει η μάνα μου «σου είπε ποιος; Στο Κερατσίνι;» Μου λέει «για ξαναπάρε τον, μπορεί να 'ναι κάποιος γνωστός μας»

Πρόεδρος: Κατά προτροπή της μητέρας σας, λέτε τώρα; Εσείς δεν είχατε σκεφτεί μόνος σας να ρωτήσετε ποιος ήταν;

Κατηγορούμενος: Μα ρώτησα αλλά δεν ήξερε λεπτομέρειες. Μετά, με προτροπή της μάνας μου.

 

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, η πολιτική αγωγή προχώρησε σε αίτημα προς το δικαστήριο, ζητώντας να αναγνωστούν δύο τηλεφωνικές κλήσεις από το τηλέφωνο του Γ. Ρουπακιά στις 21:11 και 21:22 που έχουν καταγραφεί από την κεραία της Νίκαιας. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι ο Γ. Ρουπακιάς δεν ήταν στο Περιστέρι, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, από τις 20:30 έως τις 22:30. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει.