Βυρσοδεψεία Θεσσαλονίκης: Βρέθηκαν περισσότεροι τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων- Σκουπιδότοπος η θάλασσα

Βυρσοδεψεία Θεσσαλονίκης: Βρέθηκαν περισσότεροι τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων- Σκουπιδότοπος η θάλασσα Facebook Twitter
0

Μεγαλύτερες από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί είναι οι ποσότητες των επικίνδυνων αποβλήτων στα πρώην βυρσοδεψεία Θεσσαλονίκης, όπου πριν από 20 μήνες ξεκίνησαν εργασίες εξυγίανσης και αποκατάστασης του υπεδάφους και του υπόγειου νερού.

Ως τα τέλη του 2022 απομακρύνθηκαν 497 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων (ποσοστό 52% της προβλεφθείσας ποσότητας που ήταν 952 τόνοι). 

Ωστόσο, από την τελική καταμέτρηση που έχει γίνει, διαπιστώθηκε ότι πρέπει να απομακρυνθούν 1.130 τόνοι αποβλήτων, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μια διαφορά 200 περίπου τόνων, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες στο έργο καθώς πριν από εννέα μήνες, λόγω του φαινομένου της άμπωτης, τα νερά τραβήχτηκαν και αποκαλύφθηκε ένας σκουπιδότοπος στον πυθμένα της θάλασσας.

Για τον λόγο αυτό, ο ανάδοχος του έργου απομάκρυνε 50 τόνους ελαστικών που οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των εργασιών, βρέθηκαν κομμάτια από αμίαντο, γεγονός που άλλαξε το χαρακτηρισμό των υλικών από μη επικίνδυνα σε επικίνδυνα και αύξησε το βάρος των επικίνδυνων υλικών προς απομάκρυνση.

Παράλληλα σημειώθηκαν καταρρεύσεις κτιρίων μέσα στα παλιά βυρσοδεψεία, ενώ πιθανολογείται ότι ασυνείδητοι εναπόθεσαν στην περιοχή και άλλες ποσότητες αποβλήτων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM