Βόλος: Καταδικάστηκε γιατρός για θάνατο βρέφους μόλις 8 ωρών

Βόλος: Καταδικάστηκε γιατρός για θάνατο βρέφους μόλις 8 ωρών Facebook Twitter
0

Ποινή φυλάκισης είκοσι μηνών με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια επέβαλε τη Δευτέρα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.

Η υπόθεση αφορούσε τον θάνατο ενός νεογέννητου βρέφους μόλις 8 ωρών.

Το υγιές νεογνό υπέστη κατά τη γέννησή του εκτεταμένο κεφαλαιμάτωμα, με αποτέλεσμα να καταλήξει παρά τις προσπάθειες των γιατρών τόσο στο Αχιλλοπούλειο όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου του 2013, όταν μία 29χρονη από την Αλβανία έφερε στον κόσμο το πρώτη της παιδί. Η επίτοκος γεννούσε με φυσιολογικό τοκετό, ο οποίος όμως είχε μεγάλη δυσκολία.

Ο χειρουργός μαιευτήρας βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, καθώς δεν εφάρμοσε ορθά και ενδεδειγμένα την ιατρική πρακτική και συγκεκριμένα απέφυγε να χρησιμοποιήσει καισαρική τομή, βγάζοντας το μωρό με βεντούζα σιλικόνης, χωρίς να τη χρησιμοποιήσει σωστά.

Οι ώρες που ακολούθησαν μετά τη γέννα ήταν δραματικές. Εξεταζόμενοι ως μάρτυρες κατηγορίας στο δικαστήριο, γιατροί της Λάρισας είπαν ότι το νεογνό μεταφέρθηκε σχεδόν νεκρό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, μόλις πέντε ώρες μετά τη γέννησή του.

Από την άλλη, γιατροί από το Νοσοκομείο Βόλου που εξετάστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, δήλωσαν ότι συμβαίνει και σε άλλα νεογνά να παρουσιάζουν κεφαλαιμάτωμα όταν γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν και πρόβλημα με τη ζωή τους.

Στην κατάθεσή του, ο κατηγορούμενος γιατρός επέμεινε ότι έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να σωθεί το παιδί. Σημείωσε ότι η μητέρα του παιδιού δεν συνεργαζόταν κατά τη γέννα, καθώς δεν ήξερε καλά την ελληνική γλώσσα.

Ο ίδιος θεώρησε σωστό, όπως ισχυρίστηκε, να κάνει χρήση της βεντούζας σιλικόνης διότι ενώ είχε βγει το τριχωτό της κεφαλής του μωρού,  η επίτοκος δεν συνεργαζόταν και έκλεινε τα πόδια.

Δεν μπορούσε, όπως ισχυρίστηκε, σε εκείνο το στάδιο να κάνει καισαρική, καθώς η γέννα του μωρού θα καθυστερούσε πολύ και αυτό θα ήταν επικίνδυνο για τη ζωή του.

Οι γονείς του άτυχου βρέφους εξεταζόμενοι ως μάρτυρες κατηγορίας είπαν ότι ο γιατρός έκανε πράγματι ό,τι μπορούσε. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Μετά το πέρας της δίκης, ο καταδικασθείς άσκησε έφεση.

Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ