Βασιλακόπουλος: «Δεν θα υπάρχει νέο, πιο αποτελεσματικό εμβόλιο τον Σεπτέμβριο»

Βασιλακόπουλος: «Δεν θα υπάρχει νέο, πιο αποτελεσματικό εμβόλιο τον Σεπτέμβριο» Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Διευκρινίσεις αναφορικά με την κυκλοφορία νέου εμβολίου κατά του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο έδωσε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν θα υπάρξει καινούργιο, πιο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά ούτε και στις αρχές Οκτωβρίου.

«Επειδή κυκλοφορεί ευρέως στον κόσμο, "να περιμένω 1η Σεπτεμβρίου να κάνω το καινούργιο". Δεν θα υπάρχει καινούργιο εμβόλιο ούτε 1η Σεπτεμβρίου, ούτε 1η Οκτωβρίου. Μέσα με τέλη Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η Pfizer και αργότερα η Moderna», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι από την ώρα που θα φτιαχτεί και θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο, δεν μπορούν να κάνουν αναμνηστική δόση μερικά δισεκατομμύρια άνθρωποι την ίδια μέρα, μέσα στις δυο-τρεις πρώτες μέρες. Άρα η λογική "να περιμένω να βγει το καλό, το καινούργιο", δεν μετράει πολύ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξήγησε πως «πήγαμε να κάνουμε ένα πάρα πολύ καλό εμβόλιο πολύ γρήγορα, γιατί η επιστημονική κοινότητα επιχορηγήθηκε με τεράστια ποσά, και από τις κυβερνήσεις και από φιλανθρωπικά ιδρύματα. Τώρα στις ΗΠΑ γίνεται μια πολύ μεγάλη κουβέντα για την επόμενη γενιά των εμβολίων, που θα είναι είτε εμβόλια τοπικά, στο ανώτερο αναπνευστικό, κυρίως εισπνεόμενα από τη μύτη, ώστε να κάνουν τοπική έντονη ανοσολογική απόκριση και να προστατεύουν από τη μόλυνση, όχι από τη νόσηση, ή εμβόλια που θα είναι εναντίον των κομματιών του κορωνοϊού που δεν αλλάζουν, ώστε να μην κυνηγάμε συνέχεια τον κορωνοϊό που αλλάζει, αλλά να τον χτυπάμε στις σταθερές του επιλογές. Και συζητιέται να δοθεί από την αμερικανική κυβέρνηση ένα ποσό ανάλογο με αυτό που δόθηκε στην αρχή για τα εμβόλια, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα που ήδη τρέχει για αυτά τα εμβόλια».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ