Μερικές από τις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρείες στην Ελλάδα προχώρησαν από χθες σε αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 6%, εξαιτίας του κόστους των νέων καυσίμων για τα πλοία. 

 

Οι εταιρείες πέρασαν έτσι στους επιβάτες μέρος του αυξημένου κόστους κατά 25%, για τα νέα ναυτιλιακά καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, βάση της εφαρμογής του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO). Για το νέο καύσιμο, η τιμή ανά τόνο διαμορφώνεται κοντά στα 575 ευρώ, όταν το αντίστοιχο που έκαιγαν μέχρι το τέλος του περασμένου έτους (με 3,5% θείο αντί για 0,5%) πωλείτο στα 450 ευρώ ανά τόνο. 

 

Για το θέμα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ήδη ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και το υπουργείο Ναυτιλίας.

 

Οι ακτοπλόοι προκειμένου να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις της τιμής των εισιτηρίων είχαν καταθέσει πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από το 24% που είναι σήμερα. Το θέμα είχε τεθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας στο υπουργείο οικονομικών αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη. 

 

Εναλλακτική λύση για την ώρα είναι η τοποθέτηση συσκευών καθαρισμού καυσαερίων Scrubbers, που θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση καύσιμου υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, χωρίς να παραβιάζεται ο κανονισμός που έχει θέσει ο ΙΜΟ.

 

Κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προχωρήσει ή αναμένεται να προχωρήσουν στην εγκατάσταση Scrubbers, ωστόσο κι αυτή είναι μία κοστοβόρα λύση αφού η τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος διαμορφώνεται περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε πλοίο.

 

Η πρώτη ακτοπλοϊκή εταιρεία η οποία σε όλα τα πλοία της έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση συσκευών καθαρισμού καυσαερίων είναι οι Minoan Lines. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στα πλοία KNOSSOS PALACE, FESTOS PALACE και MYKONOS PALACE. Σύντομα και η Attica Group που δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω των SUPERFAST FERRIES, BLUE STAR FERRIES, HELLENIC SEAWAYS και AFRICA MOROCCO LINK με συνολικά 31 πλοία αναμένεται να προχωρήσει στην τοποθέτηση Scrubbers σε κάποια από αυτά.